Nocna owsianka to prawdopodobnie najszybsze śniadanie. Potrzebujecie zaledwie kilka minut wieczorem, aby rano cieszyć się pyszną miską zdrowego jedzenia. Z sezonowymi owocami i chrupiącym akcentem w postaci orzechów smakuje wyśmienicie. Podobną owsiankę przygotowuję również na bazie mleka migdałowego i masła orzechowego. Wówczas do mokrych składników dodaję tylko syrop klonowy, a owocami dekoruję już gotowe płatki. Obie wersje są pyszne, także wieczorem przygotujcie śniadanie na kolejny dzień. Smacznego!
składniki
(2 spore porcje)
- 2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
- 2 łyżki nasion chia
- garść rodzynek
- 1 banan
- 1 inny sezonowy owoc np. jabłko, brzoskwinia, jagody, truskawki
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka masła orzechowego (lub innego np. migdałowego, z nerkowców)
- 1 szklanka wody
- do podania: garść ulubionych orzechów, świeże sezonowe owoce
przygotowanie
1. W szklanym pojemniku (z zamknięciem) mieszam suche składniki: płatki, chia i rodzynki.
2. Do blendera wkładam owoce, syrop klonowym i masło orzechowe. Zalewam wodą i miksuję na jednolity koktajl.
3. Płatki zalewam koktajlem i dokładnie mieszam.
4. Pojemnik przykrywam wieczkiem i wkładam do lodówki na całą noc.
5. Orzechy zalewam wodą i odstawiam na noc.
6. Owsiankę podaję ze świeżymi owocami i posiekanymi orzechami.
przepis pochodzi z kanału nissiax83.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz