Miska pysznej sałatki często stanowi u nas kolację lub późny obiad. Lubię je za to, że pozwalają dostarczyć do organizmu mnóstwo witamin, a podczas przygotowywania ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Dzięki temu ciężko się nimi znudzić, a można wykorzystać bieżące zasoby szafek i lodówki, bez marnowania jedzenia. Za każdym razem możecie dodać inną zieleninę, dobrać inne warzywa, dodać nowy rodzaj sera, ryby czy mięsa, ugotować strączki czy uprażyć inne ziarna. Smak zmieniam również ziołami i dressingiem. U mnie zwykle występuje mnóstwo świeżych warzyw, dobrej jakości nabiał czy ryba, podprażone ziarna, odrobina sosu. Kilka minut i posiłek gotowy! Dziś polecam Wam przepyszną sałatkę, w której pierwsze skrzypce gra mango (uwielbiam <3) i pleśniowy ser kozi. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom połączenia sera z owocami. Zerknijcie również na przepis na sałatkę koziburak z burakiem, pomarańczą i kozim serem. Jest równie smaczna!
składniki
- opakowanie rukoli
- 1 dojrzałe mango
- 12 pomidorków koktajlowych
- pół czerwonej cebuli
- 180 g pleśniowego sera koziego
- 3 łyżki płatków migdałowych
dressing
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
przygotowanie
1. Rukolę myję na sitku, osuszam ręcznikiem papierowym i przekładam do dużej miski na sałatkę.
2. Pomidorki myję i kroję na ćwiartki, cebulę i ser pleśniowy w półplastry, a obrane mango w kosteczkę.
3. Rozgrzewam suchą patelnię i prażę na niej płatki migdałowe, aż lekko się zarumienią.
4. Do miski z rukolą przekładam pomidorki, cebulę, mango i ser pleśniowy.
5. Mieszam składniki na dressing, aż wszystkie połączą się w jednolity sos, którym polewam sałatkę. Można go podać również w osobnej miseczce, aby każdy dodał porcję sosu już na talerzu.
6. Całość posypuję uprażonymi migdałami.
Wszystkie składniki, które lubię. Świetna sałatka!
OdpowiedzUsuńgenialna zrobiałam i sie od niej uzależniłam!
OdpowiedzUsuń