Chrupiąca tortilla wypełniona nadzieniem z sera gorgonzola, gruszki i orzechów smakuje wyśmienicie. W jej środku znajdziecie również pastę z awokado i mnóstwo roszponki.
Charakterystyczny smak sera pleśniowego, przełamuje słodka gruszka. Orzechy są chrupiącym akcentem, który doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami. Świetnie sprawdzi się jako ciepła kolacja, lunch do pracy lub imprezowa przekąska.
składniki
- 4 placki tortilla
- 1 dojrzałe awocado hass
- 1 gruszka
- 100 g sera gorgonzola
- roszponka
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- garść orzechów włoskich
- sól, pieprz
przygotowanie
Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki i wydrążamy miąższ do miseczki. Przyprawiamy go sokiem z limonki, papryką, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rozgniatamy, aż powstanie pasta. Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plastry. Ser gorgonzola kroimy w kostkę. Tortillę podgrzewamy na suchej patelni grillowej, z obu stron. Podczas podgrzewania drugiej strony, dodajemy kilka kostek sera (delikatnie się rozpuści). Tortillę przekładamy na deskę, smarujemy pastą z awokado, a następnie układamy na niej roszponkę i gruszkę. Posypujemy pokrojonymi w mniejsze kawałki orzechami włoskimi. Zwijamy i zjadamy ze smakiem :)
i to jest właśnie tortilla idealna
OdpowiedzUsuńpodzielam to zdanie :)
Usuńi dlatego znalazła się u mnie na blogu! jeszcze raz - pycha!
UsuńBardzo się cieszę, że Ci smakuje :) Na blogu jest jeszcze przepis na tortillę z burakiem i hummusem. Polecam <3
UsuńBardzo lubię tortillę, fajnie wygląda taka zielona :)
OdpowiedzUsuńzapraszam w odwiedziny http://przepisymikolaja.blogspot.com/
dziękuję :)
Usuńświetne! lekkie i pożywne!
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie spróbować tortilli w takim wydaniu!
pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://frankiesflavours.blog.pl/
Czekam za ten na wrażenia. Warto zrobić :)
UsuńWłaśnie zrobiłem! Świetnie smakują! Palce lizać!
OdpowiedzUsuńNa zdrowie Janusz!:))
Usuń