4 lutego 2015

Najlepsze ciastka owsiane z orzechami

Czas spojrzeć prawdzie w oczy ... Ciasta owsiane to również słodycze. Lepiej nie zjeść połowy blachy, nawet gdy ich skład jest o niebo lepszy od ciastek ze sklepu.



Jednak są takie dni, kiedy mamy ochotę pochłonąć całe pięterko ptasiego mleczka... Zamiast do sklepu, idźcie do kuchni. W kilka minut wyczarujecie ciastka owsiane z orzechami. Orzechy, wbrew obiegowej opinii nie tuczą, a zawierają zdrowe tłuszcze i mnóstwo składników mineralnych. Poza orzechami ciastka zawierają płatki owsiane (bogactwo błonnika), odrobinę brązowego cukru i mąki (najlepiej pełnoziarnistej). Możliwości modyfikacji jest mnóstwo. Możecie dodać żurawinę, rodzynki lub kawałki czekolady, lecz warto wówczas zmniejszyć ilość cukru (lub w ogóle go pominąć). Przechowujcie w blaszanej puszce... To żart. Z pewnością, nie będziecie mieli co do niej włożyć, bo zniknął prosto z blachy.


składniki
(około 10 ciasteczek)
- 100 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 100 g płatków owsianych górskich
- 50 g brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- garść orzechów brazylijskich
- garść orzechów laskowych
- garść orzechów nerkowca
- 1 łyżka sezamu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- szczypta soli

przygotowanie
1. W rondelku rozpuszczamy masło, cukier i miód. 
2. Do osobnej miski przesiewamy mąkę i przyprawy. Dosypujemy płatki owsiane, sezam i posiekane orzechy. 
3. Do miski wlewamy zawartość rondelka i dokładnie mieszamy. 
4. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 
5. Forujemy płaskie ciasteczka i układamy na blaszce. 
6. Pieczemy 15-20 minut, aż się zarumienią.

1 komentarz:

Printfriendly