5 sierpnia 2017

Kotlety z bobu i szpinaku (świetne do burgerów)

Kotlety z bobu to idealne "serce" wegetariańskich, sezonowych burgerów. Podajcie je koniecznie w przypieczonej, pełnoziarnistej bułce, z dużą ilością świeżych warzyw i pysznym sosem. Czosnkowy na bazie jogurtu greckiego będzie pasował doskonale. Możecie przygotować dodatkowo pesto z rukoli, z ostatniego przepisu. Jeśli wolicie, wykorzystajcie kotlety jako dodatek do obiadu. Koniecznie w towarzystwie pieczonych warzyw lub kaszy z dużą ilością surówek. Lubicie takie kotlety? Ja uwielbiam! 


składniki
- opakowanie szpinaku (około 250 g)
- 500 g bobu
- 350 g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 40 g bułki tartej
- 1 wiejskie jajko
- 3 łyżki świeżej kolendry
- 1/2 świeżego chili bez pestek
- 3 łyżki oliwy
- olej do smażenia
- przyprawy: 3/4 łyżeczki nasion kminu, kolendry i fenkułu, 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy, sól i czarny pieprz

przygotowanie
1. Rozgrzewam suchą patelnię, a następnie prażę na niej nasiona kopru, kminu i fenkułu. W momencie, gdy zaczną uwalniać aromat (około 3-4 minut) odstawiam na chwilę do ostygnięcia. Ucieram w moździerzu na proszek.
2. Na łyżce oliwy podsmażam szpinak do momentu aż zmięknie. Gdy wystygnie, dokładnie odciskam go w dłoniach z nadmiaru wody. Siekam i odstawiam na bok.
3. Blanszuję bób we wrzątku przez minutę, odcedzam i przepłukuję zimną wodą. Gdy ostygnie, wyłuskuję ziarna, a łupiny wyrzucam.
4. Ziemniaki gotuję we wrzątku, aż staną się miękkie. Odcedzam i przekładam do miski.
5. Do ziemniaków dodaję bób, zmielone przyprawy, chili, czosnek, kurkumę, drobno posiekane chili, dwie łyżki oliwy, sól i pieprz.
6. Wszystko ugniatam tłuczkiem do ziemniaków lub rozdrabniam blenderem za pomocą końcówki do puree. Masa nie musi być idealnie gładka. 
7. Dodaję szpinak, posiekaną kolendrę i bułkę tartą.
8. Sprawdzam czy masa jest dobrze doprawiona i dodaję do niej jajko.
9. Wilgotnymi dłońmi formuję kotlety i wkładam je na minimum 30 minut do lodówki.
10. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią.

przepis pochodzi z książki "Obfitość" Y. Ottolenghi

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Printfriendly