31 lipca 2017

Wegańskie pesto z rukoli

Kocham wszelką zieleninę. Sałaty i świeże zioła to istotny dodatek do moich posiłków. Nierzadko też grają pierwsze skrzypce, tak jak w dzisiejszym przepisie. W kilka minut możecie wyczarować przepyszne pesto, które w połączeniu z makaronem zapewni Wam syty posiłek pełen witamin i smaku. Podaję z ulubionym makaronem lub jako dodatek do kanapek, pity czy tortilli.


składniki
- 4 solidne garści rukoli
- 1/3 szklanki nerkowców
- 1/4 szklanki migdałów
- 1,5 łyżki płatków drożdżowych
- sok z połowy cytryny
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- sól i świeżo zmielony pieprz
do podania: łyżka uprażonych nerkowców i odrobina rukoli



przygotowanie
1. Rukolę myję i osuszam dokładnie w suszarce do sałat.
2. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucam orzechy i prażę przez chwilę, aż się lekko zarumienią.
3. Do wysokiego naczynia dodaję olej, sok z cytryny, pokrojony czosnek, płatki drożdżowe oraz połowę rukoli. Miksuję blenderem, po czym dodaję resztę rukoli oraz ostudzone orzechy. Ponownie rozdrabniam za pomocą blendera.
4. Doprawiam solą, pieprzem i chili (ostatnie można pominąć jeśli wolicie łagodniejszą wersję). 
5. Podaję ze świeżą rukolą i posiekanymi nerkowcami.

rada
Woda z gotowania makaronu doskonale nadaje się do poprawienia konsystencji pesto i połączenia składników. Odlejcie około 1/3 szklanki i stopniowo dolewajcie do makaronu wymieszanego z pesto. Róbcie to stopniowo, aby nie rozrzedzić za bardzo potrawy. Co więcej osoloną wodę z gotowania makaronu możecie również wykorzystać do moczenia nasion strączkowych, podlewania kwiatów, a nawet jako odżywkę do suchych i zniszczonych włosów. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly