1 lipca 2017

Bezglutenowe ciasto z truskawkami

Fit ciacho z truskawkami. Wykorzystajcie trwający sezon na truskawki i upieczcie to pyszne, bezglutenowe ciasto. Do upieczenia możecie wykorzystać mąkę gryczaną lub migdałową z dodatkiem kokosowej (takie mąki przygotowuję w domu, mieląc odpowiednią ilość kaszy, migdałów czy wiórków kokosowych w blenderze). Jest odpowiednio słodkie dzięki truskawkom i syropowi klonowego, a nie zawiera cukru. Najlepsze jest to, że nie potrzebujecie miksera tylko jednej miski i łyżki. Ciasto przygotujecie w kilka minut, a po godzinie będzie świetnym dodatkiem do kawy.


składniki
- 200 g mąki gryczanej *
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki syropu klonowego **
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 2 szklanki truskawek ***
- garść płatków migdałowych
- do dekoracji: 1 łyżka mąki kokosowej, truskawki

przygotowanie
1. Piekarnik nagrzewam do 160 ℃ (góra-dół).
2. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia (używam wysokiej, małej tortownicy o średnicy 17 cm).
3. W misce mieszam mąkę gryczaną, syrop klonowy, proszek do pieczenia, olej, skórkę otartą z pomarańczy i jajka. Mieszam łyżką do uzyskania jednolitej masy.
4. Ciasto przekładam do tortownicy i układam na nim truskawki (wybieram małe sztuki i układam w całości).
5. Posypuję płatkami migdałowymi i wstawiam do piekarnika na godzinę. Po 40 minutach sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe (pieczemy do suchego patyczka).
6. Wystudzone ciasto dekorujemy mąką kokosową i świeżymi truskawkami.

* możecie użyć również 170 g mąki migdałowej i 30 g mąki kokosowej
** możecie zastąpić miodem
*** z innymi owocami też będzie smakowało świetnie (sprawdzą się m. in. jabłka, śliwki, maliny czy jagody).


przepis z książki "Dieta ze smakiem" Kingi Paruzel

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly