19 lipca 2015

Tarta z czereśniami

Uwielbiam tarty! Ciasto kruche, którego używam do tart doskonale komponuje się z wieloma składnikami. Mając dobry przepis bazowy na ciasto kruche, na słodko i na słono, możemy tworzyć nieograniczone kompozycje smakowe. Tarta z czereśniami to genialne ciasto sezonowe: proste i przepyszne.



Jego smak z pewnością wynagrodzi Wam drylowanie owoców, które w tym przypadku jest najgorszą częścią pracy (dziękuję Mężu, że zrobiłeś to za mnie!). Przy okazji zdradzę Wam patent, jak wydrylować czereśnie bez drylownicy. Użyjcie grubszej słomki. Wykonanie tarty jest bardzo proste, także jestem pewna że uda się każdemu. Co więcej, z pewnością zniknie w mgnieniu oka :)

przepis pochodzi z Kwestia Smaku

składniki
- 300 g mąki pszennej
- 6 łyżek cukru pudru
- szczypta soli morskiej
- 190 g zimnego masła
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 650 g wydrylowanych czereśni
(ok. 1 kg z pestkami)
- przyprawy: gałka muszkatołowa, cynamon
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka 
- cukier puder do posypania


przygotowanie
1. Odmierzamy 300 g mąki i przesiewamy ją do miski. Dosypujemy 6 łyżek cukru pudru i wkrawamy kawałki zimnego masła.
2. Rozkruszamy palcami masło z mąką lub za pomocą miksera, aż powstanie kruszonka. Następnie dolewamy 2-3 łyżki zimnej wody i zagniatamy składniki na gładkie ciasto.
3. Kształtujemy kulę, lekko ją rozpłaszczamy i wkładamy do lodówki na 45 minut.
4. W czasie, gdy ciasto się chłodzi drylujemy czereśnie (rada: jeśli nie macie drylownicy, użyjcie grubej słomki). Czereśnie przyprawiamy 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej i 1/3 łyżeczki cynamonu. 
5. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy jedną z nich i wykładamy na spód oraz boki wysmarowanej masłem formy. Na ciasto wykładamy owoce.
6. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy paski (możemy użyć rodełka).
7. Paski ciasta układamy na owocach, tworząc kratkę.
8. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka.
9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy na złoty kolor (około 50 minut).
10. Wystudzoną tartę posypujemy cukrem pudrem.



5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, z czereśniami musiała być bajecznie pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A na ile stopni piec to cudo? MPP

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 190 ° C - już dopisałam :) Polecam - jest przepyszna :)

      Usuń
  4. Wygląda pysznie i tak puszyście :) Często robię przepisy z Kwestii Smaku i na prawdę ani razu się nie zawiodłam smakiem :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly