17 sierpnia 2014

Doskonały chleb orkiszowy na miodzie

Pyszny i zdrowy chleb orkiszowy na miodzie. Jest to chleb na żytnim zakwasie z dodatkiem drożdży. Zakwas można zrobić samemu (przepis), ale polecam użyć starszego. Zapytajcie o niego w młynie lub poproście o odłożenie znajomego, który piecze chleb. Wówczas chleb szybciej urośnie. Orkisz to stara odmiana pszenicy, o znacznie mniejszej zawartości glutenu. Rzadko powoduje alergię. Chleb według tego przepisu jest doskonały. Ma chrupiącą skórkę i bardzo smaczny, miękki środek. Co najważniejsze, jest bardzo zdrowy. Przepis jest bardzo prosty, a upieczony chleb długo zachowuje świeżość. Takiego dobrego chleba z pewnością nie znajdziecie w piekarni.


przepis z bloga White Plate

składniki
na blaszkę o wymiarach 32x13x6

Zaczyn:
- 50 g zakwasu żytniego
- 75 g mąki orkiszowej typ 1850 lub 720
- 100 g wody
(odstawić na 12-24 h)


pozostałe składniki:
- 275 g wody
- 30 g miodu

(płynnego)
- 500 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka drożdży suszonych instant
- 1,5 łyżeczki (10 g) soli morskiej

przygotowanie
Przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go na 12-24 godziny. Po tym czasie składniki zaczynu mieszamy ze składnikami na ciasto. Zagniatamy ręcznie lub mikserem, aż ciasto będzie gładkie. Następnie wkładamy w misce do piekarnika z włączoną lampką, aby podwoiło swoją objętość (około 2 godzin). Blaszkę do ciasta smarujemy masłem i wysypujemy otrębami (orkiszowymi lub żytnimi). Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia do wyłączonego do piekarnika (z włączoną lampką). Gdy wypełni całą blaszkę, wyciągamy formę z piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni C i wstawiamy chleb. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 200 stopni C, Pieczemy jeszcze pół godziny, aż skórka ładnie się zarumieni. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy. Kroimy, gdy ostygnie.


2 komentarze:

Printfriendly