7 czerwca 2016

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym

Uwielbiam szparagi i co roku żałuję, że sezon na nie jest taki krótki. Mam dla Was bardzo szybki przepis na pyszny makaron z ich udziałem. Charakteru daniu nadają ostry ser cheddar i suszone pomidory. Całość pokryta gęstym śmietanowym sosem smakuje doskonale. Cóż, jak większość potraw ze słodką śmietanką ;) Nie jest to bardzo lekka propozycja, ale już niewielka ilość syci na długo. Smacznego!


składniki
- 250 g makaronu pełnoziarnistego penne
- 15 szparag
- 10 suszonych pomidorów
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g śmietanki 30 %
- 50 g startego na małych oczkach sera cheddar
- 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i świeżo zmielony pieprz

przygotowanie
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą.
2. Masło rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dusimy, aż się zeszkli.
3. Szparagi myjemy i kroimy na 4 części. Główki odstawiamy na bok, a resztę dodajemy na patelnię wraz z pokrojonym w plastry czosnkiem. Smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
4. Po tym czasie wlewamy śmietanę, główki szparag i pokrojone w niewielkie paseczki suszone pomidory. Dusimy przez 2 minuty, po czym dodajemy ugotowany makaron, posiekaną natkę pietruszki, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Posypujemy serem cheddar.
5. Dusimy całość przez kilka minut, aż śmietanka zgęstnieje.

6 komentarzy:

  1. Pyszności! muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Główki szparagów, 15 szparagòw.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne. Parmezan i zgrilowane na patelni szparagi

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobre, dzieki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam! Meeeega pyszne dodałam kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly