9 listopada 2015

Aromatyczne pierogi z soczewicą i pieczarkami

Od dłuższego czasu miałam wielką ochotę na domowe pierogi. Wietrzna pogoda na pomorzu nie sprzyjała wczoraj spacerom i aktywności poza domem, także od rana w kuchni gotowała się soczewica i dusiły pieczarki. Roznosił się piękny zapach, a kolejne etapy pracy oddzielał relaks z kubkiem kawy i oglądaniem zaległych filmów.
 

W lepieniu pomógł mąż i w porze obiadowej mogliśmy się cieszyć pysznymi pierogami. Na wierzch odrobina podsmażonej cebulki i już więcej nic do szczęścia nie potrzeba. Soczewica to świetne źródło białka, potasu i kwasu foliowego. Z natury jest dość sucha, ale dodatek pieczarek sprawił, że farsz był odpowiednio wilgotny. Zioła nadały cudownego aromatu, a całość zlepiona została cienkim, smacznym ciastem. Nie pomijajcie w przepisie płatków drożdżowych. Genialnie podbijają smak farszu nadając serowo-orzechowy posmak. Co więcej wzmacniają organizm, zwiększają odporność i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Przepis na pierogowe ciasto możecie wykorzystać używając dowolnego farszu. Już myślę o pierogach ze szpinakiem i tradycyjnych ruskich. Na te drugie jednak poczekam do świąt. Wtedy smakują najlepiej :)

składniki na około 40 sztuk
ciasto na pierogi
- 300 g mąki pszennej (typ 650)
- 200 ml gorącej wody
- 2 łyżki masła
- szczypta soli

farsz
- 300 g suchej zielonej soczewicy
- 350 g pieczarek (około 15 średnich sztuk)
- 1 duża cebula
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- 3/4 łyżki płatków drożdżowych
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki mięty
- pół łyżeczki lubczyku
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła

dodatek do pierogów
- 1 cebula
- 2 łyżki masła

przygotowanie
1. Soczewicę odmierzamy w kubku i zalewamy podwójną ilością gorącej wody. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Nadmiar wody odcedzamy na sitku i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Cebulę kroimy w kosteczkę i dusimy na łyżce masła, aż się zeszkli (około 2-3 minut). 
3. W międzyczasie obieramy pieczarki, kroimy w kostkę i przekładamy do duszącej się cebulki. Przyprawiamy sosem sojowym, majerankiem, miętą, lubczykiem i świeżą kolendrą. Dusimy przez 10 minut po czym odstawiamy do wystudzenia.
4. Wystudzoną soczewicę i pieczarki mielimy w maszynce do mielenia. Przyprawiamy płatkami drożdżowymi i dokładnie mieszamy farsz. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Do miski przesiewamy 300 g mąki i posypujemy szczyptą soli. Do dużego kubka wlewamy 200 ml wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki masła. Wodę wlewamy stopniowo do mąki i mieszamy całość za pomocą łyżki. Przygotowane wstępnie ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę i zagniatamy przez około 10 minut do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Ciasto pozostawiamy pod miską na pół godziny.
6. Po tym czasie dzielimy na trzy części i kolejno rozwałkowujemy na wysypanej mąką stolnicy. Ciasto powinno mieć grubość około 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, jedno obok drugiego. Wycięte kółka odkładamy na czystą ścierkę i na środku układamy kulkę z jednej łyżeczki farszu. Lepimy pierogi, dokładnie zlepiając brzegi. Ulepione sztuki układamy na czystej ściereczce.
7. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dużą szczyptą soli. Pierogi gotujemy po kilka sztuk jednocześnie. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty. Odcedzamy łyżką cedzakową i układamy w dużym naczyniu.
8. Na patelni rozpuszczamy mało i smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulkę z odrobiną soli. Cebulkę układamy na pierogach.


4 komentarze:

Printfriendly