16 listopada 2015

Orkiszowe batoniki musli z jabłkiem i żurawiną

Batoniki musli uważane są za zdrową przekąskę. Jednak większość dostępnych w sklepach zawiera sporo dodatków chemicznych i substancji słodzących m.in. syrop glukozowo-fruktozowy (sprzyja on otyłości i cukrzycy). Zachęcam do czytania składu produktów, bo z pozoru dobry może okazać się szkodliwy dla naszego zdrowia.


Jeśli lista dodatków jest bardzo długa, a część nazw zupełnie nic Wam nie mówi, lepiej zrezygnować z zakupu. Przygotowanie batoników orkiszowych w domu jest bardzo proste. Wystarczy kilka składników, które zazwyczaj mamy w kuchni. Dziś polecam batoniki z jabłkiem, słodzone miodem. Można go zastąpić innym słodem np. syropem z agawy lub daktylowym. Po tej zmianie otrzymacie wegańską wersję. Polecam również batoniki z przepisu Nigelli Lawson (przepis). Są przepyszne, lecz przez mleko skondensowane bardziej kaloryczne i słodsze. Taki batonik może zastąpić śniadanie lub stać się przekąską do pracy lub podczas spaceru. Smacznego :)

składniki
- 1 szklanka pełnoziarnistych płatków orkiszowych
- 2 łyżki złotego siemienia lnianego
- 1 duże jabłko
- 3 łyżki żurawiny
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki słonecznika
- 3 łyżki miodu (lub innego słodu)

przygotowanie
1. Płatki orkiszowe rozdrabniamy w młynku lub blenderze (na mniejsze kawałki, nie na mąkę). Osobno mielimy siemię lniane. Oba składniki przekładamy do miski.
3. Jabłko obieramy, ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z płatkami i siemieniem.
4. Wkładamy do lodówki na 5-6 godzin. W tym czasie jabłka zmiękczą płatki i siemię, co zapewni batonikom zwartą konsystencję.
5. Po tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni prażymy kolejno: orzechy włoskie, orzechy nerkowca i słonecznik. Siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do miski z płatkami.
6. Następnie wsypujemy żurawinę (można ją również pokroić na mniejsze kawałki, jednak w dużych będzie bardziej wyczuwalna).
7. Całość dokładnie mieszamy z miodem (lub innym słodem).
8. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, po czym przekładamy masę. Dokładanie dociskamy.
9. Pieczemy w piekarniku rozgrzanych do 180 stopni przez 30-35 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z blaszki, studzimy i kroimy na batoniki.

2 komentarze:

Printfriendly