Ostatnio mam wrażenie, że moja doba się znacznie skurczyła. W kuchni stawiam na szybkie, sprawdzone potrawy lub pyszne sałatki, koktajle i jaglanki, znane Wam już z bloga. Na eksperymentowanie w ubiegłym miesiącu miałam zdecydowanie mniej czasu. Pojawiły się jednak nowe pomysły, które czekają cierpliwie na publikacje. Dziś wracam do Was z jednym z nich. Zapraszam na szybkie curry z czerwoną soczewicą, jarmużem i pieczonymi batatami. Idealnie wpisuje się w mój zabiegany ostatnio dzień. Przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 30 minut, a otrzymacie aromatyczny i zdrowy obiad na dwa dni. Smacznego! p.s. już niedługo święta!! W weekend zabieram się za pieczenie pierniczków. Już najwyższy czas :)
pierwsza wersja
z pieczonymi batatami
składniki curry na 4 porcje
z pieczonymi batatami
składniki curry na 4 porcje
- 280 g czerwonej soczewicy
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 g)
- dwie spore garści jarmużu
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili (bez pestek)
- 1 cebula (czerwona lub żółta)
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek kolendry
(lub 1 łyżeczka mielonej kolendry)
- 1 łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki garam masala
- 3 cm świeżego imbiru
- pół łyżeczki garam masala
- 3 cm świeżego imbiru
- olej rzepakowy
- sól do smaku
- sól do smaku
pieczone bataty
- 2 bataty
- 1 łyżka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- ojej z pestek winogron
przygotowanie
1. Czerwoną paprykę, papryczkę chili i cebulę kroimy w małą kostkę.
2. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Dodajemy starty imbir oraz rozgnieciony, posiekany ząbek czosnku, które smażymy przez około minutę.
3. Do garnka wkładamy pokrojone warzywa, które smażymy kolejne 3-5 minut.
4. Wsypujemy soczewicę, którą zalewamy puszką mleczka kokosowego i dwiema szklankami gorącej wody. Dosypujemy kurkumę i posiekaną kolendrę.
5. Przykrywamy i gotujemy pod przykryciem około 12-15 minut, często mieszając.
6. Bataty obieramy, kroimy jak frytki. Przekładamy do miski i dokładnie mieszamy z przyprawami i olejem. Pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
7. Jarmuż myjemy, odkrawamy twarde części, a liście dzielimy na mniejsze części. Pod koniec gotowania dania wrzucamy do garnka jarmuż. Liście pod wpływem gorąca lekko zmiękną, lecz nadal pozostaną jędrne. W razie potrzeby doprawiamy solą himalajską. Podajemy z pieczonymi batatami.
druga wersja - jednogarnkowa
(bataty nie są pieczone, lecz ugotowane w mleczku)
potrzebujecie mniej soczewicy - 220 g, 1 średniego batata, 2 podłużne, czerwone papryki (zamiast jednej zwykłej), 5 liści limonki kafir i łyżkę soku z cytryny.
Przygotowanie jak wyżej, tylko bataty pokrojone w kostkę dodajemy razem z papryką i cebulą. W momencie dolewania mleczka kokosowego dodajemy liście kafir (po ugotowaniu dania wyjmujemy). Całość gotujemy, aż bataty bedą miękkie (około 20-25 minut). Pod koniec doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Często wrzucam więcej jarmużu. W tym daniu smakuje doskonale.
2. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Dodajemy starty imbir oraz rozgnieciony, posiekany ząbek czosnku, które smażymy przez około minutę.
3. Do garnka wkładamy pokrojone warzywa, które smażymy kolejne 3-5 minut.
4. Wsypujemy soczewicę, którą zalewamy puszką mleczka kokosowego i dwiema szklankami gorącej wody. Dosypujemy kurkumę i posiekaną kolendrę.
5. Przykrywamy i gotujemy pod przykryciem około 12-15 minut, często mieszając.
6. Bataty obieramy, kroimy jak frytki. Przekładamy do miski i dokładnie mieszamy z przyprawami i olejem. Pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
7. Jarmuż myjemy, odkrawamy twarde części, a liście dzielimy na mniejsze części. Pod koniec gotowania dania wrzucamy do garnka jarmuż. Liście pod wpływem gorąca lekko zmiękną, lecz nadal pozostaną jędrne. W razie potrzeby doprawiamy solą himalajską. Podajemy z pieczonymi batatami.
druga wersja - jednogarnkowa
(bataty nie są pieczone, lecz ugotowane w mleczku)
potrzebujecie mniej soczewicy - 220 g, 1 średniego batata, 2 podłużne, czerwone papryki (zamiast jednej zwykłej), 5 liści limonki kafir i łyżkę soku z cytryny.
Przygotowanie jak wyżej, tylko bataty pokrojone w kostkę dodajemy razem z papryką i cebulą. W momencie dolewania mleczka kokosowego dodajemy liście kafir (po ugotowaniu dania wyjmujemy). Całość gotujemy, aż bataty bedą miękkie (około 20-25 minut). Pod koniec doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Często wrzucam więcej jarmużu. W tym daniu smakuje doskonale.
mam ogromną ochotę na to przepyszne curry podane z batatowymi frytkami, nic dodać, nic ująć! <3
OdpowiedzUsuńWersja nr 2 - właśnie robi się. Zapach zniewala 😃
OdpowiedzUsuń