16 sierpnia 2015

Tofu z makaronem gryczanym w azjatyckim stylu

Podróżowanie to jedna z najlepszych rzeczy na świecie. Uwielbiam to uczucie, gdy walizki są już spakowane i mogę ruszyć w drogę. Nie ma większego znaczenia czy wyruszam w odległe miejsce czy całkiem blisko. Po prostu kocham poznawać nowe miejsca, ludzi i odkrywać lokalne smaki.


Po powrocie z wakacji czekała na mnie niespodzianka z azjatyckimi produktami od Lidl Polska i wyzwaniem kulinarnym. Egzotyczne smaki są bardzo bliskie mojemu podniebieniu, także z przyjemnością wyruszyłam w kulinarną podróż do Azji. 



Bazą dzisiejszego przepisu jest tofu, gryczany makaron Soba Noodles, słodki sos chili, sos sojowy i olej sezamowy. W efekcie powstało bardzo aromatyczne danie z woka. Słodko-ostre tofu i makaron pachnący sezamem, imbirem i czosnkiem to idealne, gdy nie chcemy długo stać w kuchni i mamy ochotę na lekki obiad. Warto przeglądać oferty tematyczne w marketach. W dobrej cenie można wówczas znaleźć ciekawe składniki, które wzbogacą naszą kuchnie i rozszerzą horyzonty smakowe. 

składniki na dwie porcje
- 150 g (2 porcje) japońskiego makaronu z mąki gryczanej Soba Noodles
- 180 g naturalnego tofu
- 2 marchewki
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- garść kiełków fasoli mung (lub mała puszka)
- 1/3 szklanki sosu słodkie chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżki sezamu
- 3 łyżki oleju sezamowego

przygotowanie
1. Tofu kroimy w kostkę, przekładamy do miski i zalewamy sosem słodkie chili i sosem sojowym 
2. Nożem rozgniatamy czosnek i drobno siekamy. Dodajemy do miski z tofu i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. 
3. Marchewkę obieramy za skórki i wycinamy nitki za pomocą obieraczki julienne (możecie pokroić również w słupki). 
4. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym odcedzamy na sitku. 
5. Szalotki obieramy i kroimy w pióra. 
6. Olej sezamowy rozgrzewamy w woku, a następnie smażymy szalotki. Po 2 minutach dodajemy tofu i marchewkowe "spaghetti". Smażymy przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec wrzucamy kiełki fasoli mung. 
7. Zawartość woka doprawiamy chili, imbirem i solą, a następnie łączymy z makaronem. Posypujemy sezamem i podsmażamy przez chwilę (około 2-3 minut).

1 komentarz:

Printfriendly