4 sierpnia 2015

Quiche z grillowanymi warzywami i fetą na orkiszowym spodzie

Quiche to określenie wytrawnego wypieku na kruchym cieście, z nadzieniem z warzyw, mięsa i serów. Mój dzisiejszy przepis zawiera grillowane warzywa, słony ser feta i aromatyczne zioła. Wszystko to na zdrowszej wersji kruchego ciasta, z pełnoziarnistej mąki orkiszowej.



Jest to rodzaj tarty na słono, zalanej śmietanową-jajeczną masą. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jako miłośniczka wszelkich tart, mam w swojej kuchni kilka ceramicznych form do tarty. Jednak ostatnio zakupiona metalowa forma z wyjmowanym dnem, jest najbardziej praktyczna. Gotowa tarta zachowuje piękny kształt i cieszy nie tylko podniebienie, ale i oczy :)

składniki
(forma o średnicy 25 cm)
ciasto
- 250 g mąki orkiszowej
- 150 g zimnego masła
- 2-3 łyżki wody
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
nadzienie
- pół średniej cukinii
- 6 małych pieczarek
- 8 pomidorków koktajlowych
- 100 g fety
- 4 łyżki startego drobno parmezanu
- 90 ml śmietanki 18 %
- 3 jajka
- 1 łyżeczka bazylii
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- olej z pestek winogron



przygotowanie
1. Do miski przesiewamy 250 g mąki orkiszowej.
2. Masło kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski z mąką.
3. Dosypujemy zioła prowansalskie, sól i wodę, a następnie zagniatamy szybko ciasto.
4. Po uzyskaniu gładkiego ciasta, formujemy kulę którą schładzamy w lodówce przez około 30 minut.
5. Cukinię i pomidory myjemy i kroimy w grubsze plastry.
6. Pieczarki obieramy, odcinamy końcówki na wysokości kapelusza i przekrawamy w poprzek.
7. Rozgrzewamy patelnię grillową i smarujemy małą ilością oleju.
8. Grillujemy cukinię i pieczarki, aż pojawią się charakterystyczne dla grilla paski. Warzywa powinny być jeszcze lekko twarde. Odstawiamy do ostygnięcia.
10. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
9. Formę do tarty (średnica 25 cm) smarujemy masłem i wylepiamy dno i boki schłodzonym ciastem.
10. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy obciążenie np. fasolę.
11. Podpiekamy spód przez 15 minut.
12. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier z obciążeniem i układamy warzywa oraz pokrojoną w kostkę fetę.
13. Tartę zalewamy dokładnie wymieszaną masą śmietanowo-jajeczną z dodatkiem pieprzu, bazylii i startego parmezanu.
14. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-35 minut.



3 komentarze:

  1. Pyszności :) Idealnie danie na kolację ze znajomymi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka, uwiebiam takie serowo-warzywne połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, też jestem miłośniczką tart więc na pewno by mi posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly