14 sierpnia 2015

Placuszki twarogowe z borówkami

Wracam do Was po krótkiej przerwie z przepisem na pyszne placki twarogowe z borówkami.


Jeśli śledzicie blogowy instagram to wiecie, że cisza na blogu spowodowana była wakacyjnymi wyjazdami. Tych, którzy jeszcze nie trafili na instagramowe niebonajezykach, zapraszam do obserwowania. Znajdziecie tam mnóstwo inspiracji z życia codziennego. Wracając do placków, są bardzo szybkie w przygotowaniu, a jeszcze szybkiej znikają z talerzy. Chudy twaróg oraz jajka sprawiają, że placki są bogate w białko i bardzo sycące. Do smażenia możecie użyć dowolnego oleju, lecz zachęcam do zastosowania oleju kokosowego. Jest uznawany za najzdrowszy tłuszcz na świecie, który paradoksalnie przyspiesza przemianę materii i sprzyja naszej sylwetce. Gotowe placki można serwować z dowolnymi owocami lub domową konfiturą. Zatem do dzieła :)

składniki na 9 placków
- 250 g chudego twarogu
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 czubate łyżki pełnoziarnistej mąki z orkiszu
np. Gdańskie Młyny
- olej kokosowy do smażenia
- solidna garść borówek

przygotowanie
1. Oddzielamy białka od żółtek.
2. Białka ubijamy na sztywną masę.
3. Twaróg mieszamy mikserem z żółtkiem, cukrem i mąką.
4. Do miski z twarogiem dodajemy ubite białko i delikatnie łączymy w całość.
5. Patelnie smarujemy cienką warstwą oleju kokosowego i rozgrzewamy.
6. Ciasto twarogowe wykładamy za pomocą małej chochli lub łyżki.
7. Placki smażymy z obu stron, aż się zarumienią.
8. Podajemy z borówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly