Czy są tu jacyś miłośnicy zupy pomidorowej? Na blogu znajduje się już przepis na "pomidorówkę" w klasycznej odsłonie (sprawdź tutaj). Dziś mam dla Was wariację na temat tej klasycznej zupy. Kremowa, aromatyczna i z nutą słodyczy, którą zawdzięcza świeżym daktylom. Podaję ją z kokosowym ryżem jaśminowym i dużą ilością świeżej natki pietruszki. Moje dzieci ją uwielbiają!
składniki
- około 700 ml passaty pomidorowej (100 % pomidorów, bez dodatków)
- 1 puszka pomidorów w całości *
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 4 świeże daktyle Medjool
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 szklanki mleczka kokosowego o dobrym składzie
- szklanka (250 ml) ryżu jaśminowego **
- 2 łyżki dobrej jakości oliwy
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- świeża natka pietruszki
- sól i świeżo zmielony pieprz
- sól i świeżo zmielony pieprz
przygotowanie
1. Cebulę i marchewkę kroję w kostkę, a czosnek drobno siekam.
2. W garnku rozgrzewam olej i smażę na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaję czosnek i marchewkę, a następnie smażę przez kilka minut.
3. Gdy marchewka zmięknie dolewam passatę pomidorową, pomidory w puszce i bulion warzywny.
4. Gotuję przez 15-20 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaję mleczko kokosowe i pokrojone daktyle (bez pestek).
5. Całość blenduje na gładki krem.
6. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
7. Podaję z kokosowym ryżem i posiekaną natką pietruszki.
* Latem, gdy pomidory są pachnące używam świeżych i piekę je w piekarniku. Pomidory kroję na połówki, skrapiam oliwą i oprószam solą pomidory (45 min. , 190 stopni). Po upieczeniu zdejmuję skórkę.
** Ryż gotuję w podwójnej ilości wody na wolnym ogniu, po 10 minutach zdejmuję z ognia i pozostawiam pod przykryciem, aby ryż wchłoną całą wodę. Dodaję łyżeczkę oleju kokosowego, mieszam i gotowe.
A jakiego konkretnie mleczka kokosowego używasz ? I dziękuję za super przepisy !!!
OdpowiedzUsuń