Kotlety z tego przepisu robi się naprawdę szybko. Dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno. Możecie wrzucić je do bułki z dużą ilością warzyw albo podać z pieczonymi warzywami i surówką albo salsą z awokado. Mniam! Idealnie sprawdzą się również podczas sezonu grillowego, który się właśnie rozpoczyna. Do tego jakaś pyszna sałatka z dużą ilością warzyw, domowe sosy i kawałek dobrej jakości pieczywa. Brzmi jak wymarzone menu na świeżym powietrzu, prawda?
składniki
- 1 mała cebula
- 100 g płatków jaglanych
- 200 ml gorącej wody
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 puszka czerwonej fasoli
- sól i pieprz do smaku
2. Dodaję masło orzechowe i koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszam cały czas podgrzewając.
3. Wsypują płatki jaglane, drożdżowe i przyprawy, zalewam je wrzątkiem, a całość łączę w całość.
4. Odstawiam masę do wystudzenia.
5. Fasolę płuczę dokładnie na sitku i dodaję do przestudzonej jaglanej masy, dorzucam świeżą pietruszkę i formuję kotlety.
6. Smażę na patelni grillowej (na zwykłej też można) z obu stron.
przepis pochodzi z bloga http://savoryorsweet.pl
6. Smażę na patelni grillowej (na zwykłej też można) z obu stron.
przepis pochodzi z bloga http://savoryorsweet.pl
Genialne te kotleciki! Muszę takie zrobić i zaserwować mojej rodzince, może przekonają się do mojego vege jedzonka :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Kiedy dodajemy płatki jaglane? W pkt.3 razem z płatkami drożdżowymi ?
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie! Już poprawiłam. Dziękuję i smacznego :)
UsuńCzy mozna czyms zastapic platki drozdzowe?
OdpowiedzUsuń