7 maja 2015

Chocolate Chip Cookies - najbardziej czekoladowe ciasteczka

Chocolate Chip Cookies to znane na całym świecie ciasteczka z kawałkami czekolady. Czekoladowa rozkosz zamknięta w całkiem sporym ciastku.

Ilość czekolady w przepisie może Was zaskoczyć, lecz są one zdecydowanie warte grzechu. Są bardzo czekoladowe, lekko ciągnące w środku i twarde na zewnątrz. Zazwyczaj znikają prosto z blaszki :) W przeciwnym wypadku przechowujcie bez przykrycia, żeby nie zmiękły.

przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku

składniki
(około 16-18 ciasteczek)
- 100 g masła
- 300 g czekolady 
(np. po równo gorzkiej, mlecznej, białej)
- 155 g mąki pszennej
(pełna szklanka)
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 70 g brązowego cukru
- 70 g białego cukru
- 1 jajko
- 60 ml mleka
(około 1/4 szklanki)

przygotowanie
1. Masło wyjmujemy z lodówki na 10 minut przed przygotowywaniem ciasteczek. Kroimy w kosteczkę i przekładamy do miski.
2. Czekoladę łamiemy na kosteczki, a każdą z nich przekrawamy na 4 części.
3. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C.
4. Mąkę przesiewamy do drugiej miski wraz z sodą/proszkiem, kakao i solą. Składniki mieszamy.
5. Masło ubijamy z cukrem za pomocą miksera przez około 5 minut. Dodajemy jajko i ubijamy kolejne 2-3 minuty.
6. W dwóch porcjach dosypujemy suche składniki, cały czas mieszając. Wraz z drugą porcją, dodajemy mleko.
7. Do ciasta wrzucamy pokrojoną czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką lub ręką.
8. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżki formujemy kulki z połowy ciasta (jedno ciasteczko = czubata łyżka ciasta). Układamy na papierze, zachowując odstępy.
9. W czasie, gdy pierwsza partia się piecze, pozostałe ciasto przechowujemy w lodówce.
10. Ciasteczka pieczemy około 13-14 minut. Brzegi ciastka powinny stwardnieć, a środek pozostać lekko miękki. Po upieczeniu studzimy i wstawiamy drugą partię ciastek.

2 komentarze:

Printfriendly