18 lutego 2015

Ciasto czekoladowe dla prawdziwych czekoladoholików

Ciasto przypadnie do gustu wielbicielom czekolady. To ciężki, intensywny w smaku i sycący wypiek z konkretną dawką gorzkiej czekolady.


Wystarczy niewielki kawałek, aby zadowolić nawet największego czekoladoholika. Towarzystwo dobrej kawy w tym przypadku wydaje się być obowiązkowe.

przepis na podstawie książki R. Gioffre "Czekolada - nowa harmonia smaku"

składniki
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- 250 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 50 g groszków czekoladowych
(lub posiekanej gorzkiej czekolady)
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 180 ml wody
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g kakao
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 120 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju 
(np. rzepakowego) 

polewa
- 125 g gorzkiej czekolady
- 60 ml śmietanki 30 %
- garść orzechów włoskich.

przygotowanie
Tortownicę o średnicy 23 cm, smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do garnka wkładamy masło, czekoladę, kawę rozpuszczalną i wodę. Podgrzewamy całość na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
Do misy przesiewamy mąkę i dodajemy kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Jajka roztrzepujemy z jogurtem i olejem. Mieszamy w jednym kierunku z suchymi składnikami, aż do połączenia składników. Pod koniec dodajemy groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy.
Piekarnik nagrzewamy do 160ºC. Pieczemy około 60-70 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem. Powinno być lekko wilgotne. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Gdy lekko ostygnie, polewamy wystudzone ciasto. Dekorujemy orzechami włoskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly