12 listopada 2018

Wegańskie spaghetti al pomodoro

Dostałam ostatnio wyzwanie od Barilla, aby przygotować makaron al pomodoro w ramach akcji Masters od Pasta. Pisałam o niej na moim instagramie i zapraszałam Was do udziału w konkursie na Mistrza Makaronu. Postanowiłam zrobić wegańską wersję al pomodoro i przemycić w niej trochę więcej warzyw niż w klasycznej wersji. Nieskromnie przyznaję, że wyszło rewelacyjne i z przyjemnością dzielę się z Wami przepisem. Koniecznie wypróbujcie i napiszcie jak Wam smakowało.


Wegańskie spaghetti al pomodoro

składniki
(porcja dla 2-3 osób)
- 300 g makaronu spaghetti
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 2 czerwone cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- pół czerownej papryki
- 2 ząbki czosku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 garści świeżej bazylii
- pół łyżeczki brązowego cukru lub syropu klonowego
- wegański parmezan z nerkowców

parmezan z nerkowców
- 3 garści nerkowców
- 3 łyżki płatków drożdzowych nieaktywnych
- 3/4 lyżeczki granulowanego czosnku
- 3/4 łyżeczki soli morskiej 


przygotowanie
1. Na patelnię wlewam oliwę z oliwek i od razu dodaję drobno posiekany czosnek, cebulę, paprykę i seler naciowy. 
2. Smażę przez 5-8 min. po czym dodaję pokrojone na 4 cząstki pomidorki koktajlowe i świeżą bazylię.
3. Całość duszę przez kilka minut, a w międzyczasie gotuję makaron i przygotowuję parmezan z nerkowców. Składniki na parmezan wystarczy rozdrobnić w malakserze. Niewykorzystaną część przechowuję z słoiku i używam do posypywania kanapek, wrapów lub kolejnych makaronów.
4. Na talerz wykładam makaron, następnie sos, a wierzch posypuję parmezanem i dekoruję świeżą bazylią.

Violà
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly