18 marca 2017

Placki bananowe - 3 sprawdzone przepisy

Placki bananowe to jeden ze śniadaniowych pewniaków. Przygotowuje się je błyskawicznie i znikają równie szybko, wywołując pomruki zachwytu. Mój synek twierdzi, że są tak pyszne, że brakuje skali, żeby je ocenić. Mam dla Was w jednym miejscu moje trzy sprawdzone przepisy - wersja bezglutenowa, wersja bez jajek i cukru (gdy jogurt grecki zamienicie na sojowy uzyskacie wersję wegańską) i orkiszowe placuszki z kawałkami bananów (moje ulubione). Na blogu znajdziecie jeszcze jeden przepis na zdrowe placki bananowe z nasionami chia i otrębami (przepis). Cóż, mając w domu wielkiego wielbiciela bananów przepisami na placki i chlebki bananowe mogę sypać jak z rękawa ;) A jak znudzą się Wam placki z bananów skorzystajcie z przepisu na placki z twarogiem i jabłkami (przepis), placki twarogowe z borówkami (przepis) lub wegańskie racuchy z jabłkami i mleczkiem kokosowym (przepis). Ufff dużo tego! Smacznego :)



placki bananowe bez mąki (bezglutenowe)



składniki
- 3 dojrzałe banany
- 6 roztrzepanych jajek
- 50 g wiórków kokosowych
- olej kokosowy do smażenia
- konfitura lub świeże owoce do podania

przygotowanie
1. Rozgnieć widelcem banany.
2. Dodaj jajka i wiórki kokosowe. Wymieszaj.
3. Smaż na oleju kokosowym, z obu stron, najlepiej na patelni do naleśników o nieprzywierającej powłoce. Uwaga! Placki należy przewracać bardzo delikatnie.


orkiszowe placuszki z kawałkami bananów

składniki
- 1 szklanka jasnej maki orkiszowej
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1-2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka syropu klonowego
- 20 g stopionego, ostudzonego masła
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 małe, dojrzałe banany

przygotowanie
1. Banany pokrój w półplastry lub w wiekszą kostkę.
2. Pozostałe składniki połącz dokładnie za pomocą trzepaczki.
3. Dodaj banany i delikatnie wmieszaj je w ciasto.
4. Smaż bez tłuszczu z obu stron. Polecam użyć patelni do naleśników o nieprzywierającej powłoce.

* do tych placków lubię czasem dodać kilka kostek posiekanej gorzkiej czekolady.


placki bananowe bez cukru i jajek

składniki
- 2 dojrzałe banany
- 8 łyżek jasne mąki orkiszowej
- 4 łyżki mleka 
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia

przygotowanie
1. Rozgnieć widelcem banany.
2. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
3. Smaż z obu stron na patelni delikatnie posmarowanej olejem (polecam użyć pędzelek).


1 komentarz:

  1. Zrobilam. Pycha!!! Maka orkiszowa smakuje wysmienicie

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly