14 marca 2015

Wegańskie racuchy z jabłkami i mleczkiem kokosowym

Od tygodnia mamy w domu szpital. Rozłożyło na dobre zarówno mnie jak i synka. Chcąc umilić nam chorowanie zrobiłam racuchy z jabłkami i mleczkiem kokosowym. 


Racuchy z mojego przepisu nie zawierają mleka krowiego, ani jajek, także ich smakiem mogą się cieszyć również weganie. Doskonale smakują z sałatką owocową z bananów, pomarańczy, kiwi i gruszki, którą skrapiam odrobiną cytryny. Placki smażymy na najzdrowszym tłuszczu kokosowym. Olej kokosowy kupicie w sklepach ze zdrową żywnością, delikatesach i w sklepach internetowych. Świetnie nadaje się również do pielęgnacji ciała.

składniki
- 1 duże jabłko
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 3 łyżki gęstego mleczka kokosowego
- 1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
(polecam naturalny z drożdży winnych np. Bio Vegan)
- ziarenka z połowy laski wanilii
- olej kokosowy do smażenia

przygotowanie
Do miski przekładamy wszystkie składniki: mleczko kokosowe, mąkę, wodę mineralną, cukier puder, ziarenka wanilii i proszek do pieczenia. Za pomocą miksera mieszamy na gładką masę. Dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłko. Ciasto odstawiamy na 10 minut (powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego). Po tym czasie rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju kokosowego. Za pomocą chochli nakładamy na patelnię porcję ciasta na placek. Placki smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Usmażone placki wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

10 komentarzy:

  1. Świetny przepis i na pewno wypróbuję :) Placki z jabłkami robię bardzo często, ale nigdy nie łączyłam ich z mleczkiem kokosowym, a jestem pewna, że to udane połączenie :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do wypróbowania :) Świetnie smakują z mlekiem kokosowym i wanilią :)

      Usuń
  2. Jak myślisz, da radę to upiec zamiast smażyć? Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem chcę wlaśnie upiec :) Chyba trzeba będzie dać ciut więcej mąki. Mleczko kokosowe jest tłuste, więc spokojnie powinny się upiec bez dodatkowego tłuszczu. Daj znać jak zrobisz :)

      Usuń
  3. a jaka mąka? bo jeśli pszenna to nie za zdrowo ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly