Karob planowałam spróbować od dawna. Wiele się naczytałam o jego właściwościach zdrowotnych, aż w końcu kupiłam i postanowiłam upiec z jego udziałem ciasto. Często porównywany jest do kakao i polecany jako jego zamiennik np. w przypadku alergii. Według mnie ma delikatną nutę kakao, ale w smaku nie przypomina do złudzenia czekolady. Ma karmelowy posmak i jest naprawdę ciekawym składnikiem. Kaloryczność jest znacząco niższa od kakao, ale wybaczcie nie mogłam się powstrzymać przed oblaniem mojego ciasta gorzką czekoladą. Możecie to pominąć, jeśli zależy Wam na bardziej fit wersji. Brązowy cukier możecie zastąpić cukrem kokosowym. Z podanego przepisu upieczecie małą keksówkę ciasta, które u mnie w domu zniknęło z prędkością światła. Już mam "zamówienie" od domowników na kolejną porcję. Było naprawdę pyszne! Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje.
na podstawie przepisu z blogu Jadłonimia
oryginalny przepis z książki 100 Best Vegan Baking Recipes, K. Holechek 100 Best Vegan Baking Recipes Kris Holechek 100 Best Vegan Baking Recipes Kris Holechek.
oryginalny przepis z książki 100 Best Vegan Baking Recipes, K. Holechek 100 Best Vegan Baking Recipes Kris Holechek 100 Best Vegan Baking Recipes Kris Holechek.
składniki
suche
- 1/2 szklanki i 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej
- 1/3 szklanki karobu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
mokre
- 1 duży, dojrzały banan
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
dodatki
- solidna garść orzechów pekan + kilka do ozdoby
- solidna garść żurawiny
- 80 g gorzkiej czekolady min. 70 %
przygotowanie
1. Piekarnik rozgrzewam do 180 ℃.
2. W misce mieszam suche składniki: mąkę, karob, sodę i proszek do pieczenia.
3. W wysokim naczyniu umieszczam zblendowanego banana i za pomocą blendera rozgniatam na gładko. Dodaję olej, cukier oraz mleko i ponownie miksuję, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Mokre składniki przelewam do suchych i mieszam do połączenia składników. Dorzucam orzechy i żurawinę i ponownie mieszam.
5. Keksówkę smaruję cienką warstwą oleju i przekładam masę na ciasto.
6. Piekę przez około 35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
7. Studzę na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz