14 lipca 2016

Koktajl z mleka kokosowego i mango

Uwielbiam koktajle! Nie wyobrażam sobie życia bez blendera. Wystarczy wrzucić do niego owoce, które mamy pod ręką, dodać sok lub mleko i dorzucić otręby/płatki/siemię lniane/chia. Sycący posiłek gotowy w kilka minut. Najczęściej przygotowuję zielone koktajle z owoców i zielonych liści na bazie wody lub soków:


Znacznie rzadziej piję koktajle na bazie składników mlecznych. Jednak są połączenia, które z nimi smakują wyjątkowo dobrze np. truskawki czy mango z jogurtem:


Dzisiejszy kojarzy mi się z wakacjami na egzotycznej plaży. Kremowy, słodki z wyraźną kokosową nutą. Najlepiej przygotować go na bazie domowego mleka kokosowego (przepis) i dojrzałego, słodkiego mango. 


Jest przepyszny!!


składniki
- szklanka mleka kokosowego
- 1 duże, dojrzałe mango
- 2 średnie banany
- 4 kostki lodu



przygotowanie
Do blendera wlewamy mleko kokosowe i dodajemy obrane i pokrojone owoce. Wrzucamy kostki lodu i miksujemy na gładki koktajl.

3 komentarze:

  1. Ten mi jakoś nie podszedł. Ale pomarańczowy z natką pietruszki jest super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koktajl dla egzotycznych smaków miłośników :) Mango musi być dojrzałe i słodkie, a mleko najlepiej domowe.

      Usuń
  2. Trzeba mieć sporo cierpliwości i wiedzę, żeby prowadzić taki fajny blog. Wow, ale fajnie!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly