18 lipca 2016

Pieczone placki ziemniaczane z cukinią

Dietetyczne placki ziemniaczane i cukinią. Znacznie zdrowsze i smaczniejsze od smażonych na głębokim tłuszczu. Chrupiące, z rozpływającym się w ustach środkiem i przepysznym sosem na bazie jogurtu greckiego oraz sera koziego. Do przygotowania placków użyłam zdrowego oleju kokosowego, mąki orkiszowej i bio jajka. Bardzo polecam, szczególnie z dużą ilością surówki z marchewki.


składniki
- 3 duże cukinie
- 6 średnich ziemniaków
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- 4 czubate łyżki mąki orkiszowej typ 620
- sól i pieprz

przygotowanie
1. Cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach. Dodaję pół łyżeczki soli morskiej i odstawiam do lodówki na 30 minut. W tym czasie cukinia puści wodę. Po tym czasie odciskam cukinię na sitku.
2. Ziemniaki obieram i również ucieram na tarce o grubych oczkach. Mieszam z cukinią.
3. Do warzyw dodaję pokrojoną w małą kostkę cebulkę, wyciśnięty czosnek, jajko, rozpuszczony olej kokosowy i mąkę. 
4. Przyprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.
5. Placki rozkładam na papierze do pieczenia i piekę w 180 stopniach (termoobieg) przez 20-25 minut, aż placki się zarumienią.
6. Po upieczeniu delikatnie ściągam placki z blaszki i podaję od razu z poniższym sosem.

sos
- 75 g jogurtu greckiego
- 50 g miękkiego sera koziego z solanki (ewentualnie feta)
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny + skórka otarta z połowy cytryny
- sól i pierz do smaku

przygotowanie
1. Jogurt grecki, ser kozi, miód, sok z cytryny i oliwę mieszam dokładnie w miseczce.
2. Dodaję wyciśnięty ząbek czosnku, skórkę z cytryny i natkę pietruszki. 
3. Przyprawiam solą i pieprzem. Mieszam i podaję z plackami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly