16 sierpnia 2017

Amerykańskie naleśniki z borówkami

Jestem pewna, że pokochacie te wegańskie pancakes. Smakują wyśmienicie z syropem klonowym i borówkami. Śmiało możecie dodać inne ulubione owoce lub takie które macie pod ręką. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie chwilkę, a nie wiele dłużej będziecie smażyć placuszki. Od kiedy kupiłam patelnię naleśnikową przekonałam się, że bardzo ułatwia smażenie naleśników i placków. Nie oznacza to, że na zwykłej ich nie usmażycie. Wymaga to jednak trochę większej wprawy. Uwielbiam takie śniadania!



składniki
- 2 szklanki mąki pszennej *
- 2 szklanki mleka sojowego
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- solidna szczypta soli

do podania: borówki, syrop klonowy


przygotowanie
1. Przesiewam mąkę do blendera kielichowego **
2. Dodaję mleko sojowe, ocet i cukier. Miksuję do połączenia składników.
3. Wlewam olej i ponownie mieszam ***
4. Patelnię smaruję niewielką ilością oleju i rozgrzewam ****
5. Wylewam niewielką ilość ciasta i smażę placuszki z obu stron. Wielkość zależy od Ciebie.
6. Gotowe naleśniki polewam syropem klonowym i posypuję świeżymi borówkami (lub innymi owocami, które mam pod ręką).

* w wersji bezglutenowej użyj mąki jaglanej lub kukurydzianej. W zależności od do zrobienia ciasta będzie potrzebna 1 do 1,5 szklanki mleka sojowego.
** do przygotowania ciasta możecie użyć oczywiście miski i trzepaczki, albo blendera ręcznego. Ważne, aby ciasto było dobrze zmieszane i nie miało grudek.
*** do gotowego ciasta można wmieszać solidną garść borówek. Smażenie będzie trochę utrudnione, ale warto wypróbować również taką wersję.
**** warto użyć patelni naleśnikowej. To klucz do sukcesu przy naleśnikach i wszelkiego rodzaju plackach.


przepis pochodzi z książki "Wegan Nerd" Alicji Rokickiej

1 komentarz:

Printfriendly