6 lipca 2017

Zapiekanka warzywna

W tej zapiekance najlepsze jest to, że wystarczy pokroić warzywa, wrzucić do naczynia żaroodpornego, zalać passatą z przyprawami, wstawić do pieca i zapomnieć o niej na jakąś godzinę. Po tym czasie pozostaje pokruszyć fetę, posypać świeżą natką pietruszki i polać olejem z pestek dyni. Pyszny obiad gotowy!


składniki
- 1 średni batat
- 4 małe ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cukinia
- 1 mały bakłażan
- solidna garść czarnych oliwek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 650 ml passaty pomidorowej (100 % pomidorów) + 1/3 szklanki wody
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- suszona mięta, sól, pieprz, brązowy cukier
- do podania: świeżo posiekana natka pietruszki i kawałek dobrej jakości fety (z mleka owczego i koziego), olej z pestek dyni

przygotowanie
1. Piekarnik nagrzewam do 200 ℃.
2. Warzywa kroję w większą kostkę, cebulę w pióra, a czosnek drobno siekam. Cukinię i bakłażana pozostawiam ze skórą, choć jeśli wolicie możecie je obrać.
3. Warzywa przekładam do naczynia żaroodpornego, zalewam passatą pomidorową, wodą i olejem rzepakowym, posypuję łyżeczką mięty, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Dokładnie mieszam i zakrywam pokrywką.
4. Zapiekankę wstawiam do piekarnika na około 60 minut. Po tym czasie zostawiam ją jeszcze w wyłączonym piekarniku na 20 minut.
5. Gotowe warzywa serwuję z pokruszonym serem feta, dużą ilością natki pietruszki oraz odrobiną oleju z pestek dyni.

2 komentarze:

Printfriendly