Ta zapiekanka potwierdza tezę, że proste dania z kilku składników zwykle smakują najlepiej. Ziemniaki i brokuły upieczone pod warstwą beszamelu oraz chrupiącym parmezanem smakują wspaniale. Tylko nie wiem czy Zapiekankę możecie przygotować wcześniej i zapiec przed podaniem. Następnego dnia, gdy smaki się przegryzą, smakuje jeszcze lepiej. Odgrzewam ją w piekarniku, pod folią aluminiową. Beszamel z tego przepisu to mój sprawdzony przepis, który od lat wykorzystuję do wszelkich zapiekanek makaronowych i warzywnych. Koniecznie porządnie przyprawcie go solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Czekam na Wasze komentarze! Smacznego :)
składniki
- 6 dużych ziemniaków
- 1 duży brokuł lub dwa małe
- 3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka startego na małych oczkach parmezanu
- 500 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- przyprawy: 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, gałka muszkatołowa, sól i pieprz
przygotowanie
1. Ziemniaki obieram, kroję w grubsze plastry i gotuję, aż zmiękną (z łatwością powinno wbić się w nie nóż, lecz nie mogą się rozpadać). Odcedzam i studzę.
2. Brokuł dzielę na różyczki, myję i gotuję krótko (5-7 minut) po czym przelewam od razu zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Brokuł pozostanie jędrny i nie stanie się ciemny. Każdą różyczkę przecinam na pół i odstawiam na bok.
3. Cebulę obieram, kroję w pióra i przekładam na patelnię z rozpuszczoną łyżką masła. Smażę na małym ogniu przez kilka minut, aż się zeszkli. Po 2-3 minutach dodaję drobno posiekany czosnek. Następnie dodaję łyżeczkę cukru, przyprawiam solą i pieprzem.
4. Przygotowuję sos beszamelowy. W rondelku podgrzewam mleko z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. W drugim garnku roztapiam łyżkę masła, po czym dodaję 3 łyżki mąki i mieszam. Gdy składniki się połączą dodaję ciepłe mleko (bez przypraw) i gotuję na niewielkim ogniu cały czas mieszając trzepaczką (w ten sposób nie powstaną grudki). Gdy sos zgęstnie, przyprawiam solą, pieprzem i sporą ilością świeżo zmielonej gałki muszkatołowej.
5. Piekarnik rozgrzewam do 200 ℃.
Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 20 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńCzy sos beszamelowy wyjdzie jeśli zamiast mleka krowiego damy roślinne?
OdpowiedzUsuńSpróbowałabym z sojowym niesłodzonym.
Usuńilość garnków potrzebnych do tego przepisu mnie powala, ale co tam, próbuję
OdpowiedzUsuńsmaczne
Usuńna zdrowie! :)
UsuńMożna sobie pomóc mikrofalówką,
Usuńbardzo smaczne wyszlo 😋
OdpowiedzUsuńZ przykryciem piec ?
OdpowiedzUsuńnie :)
UsuńWygląda bosko
OdpowiedzUsuńWyszło zajebiaszczo
OdpowiedzUsuńNajgorszy sos beszamelowy jaki w życiu robiłam.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam
UsuńDlaczego?
Usuńprzepycha, dziękuję za ten przepis :)
Usuń1 łyżka masła z 3 łyżkami mąki nie ma szansy dobrze się połączyć i nie zrobić grudek. Z tego powstała jakby kruszonka. Wyrzuciłam i zagęściłam mąką kukurydzianą bez problemu. Ogólnie zapiekanka smaczna.
OdpowiedzUsuńStaram się dbać o to, aby mieć ze sobą zdrowe jedzenie, a do tego potrzebne są odpowiednie pojemniki. Zabieram takie jedzenie ze sobą do pracy i najczęściej przechowuję w lodówce od poprzedniego dnia. Potrzebne byłyby mi jakieś fajne pojemniki próżniowe. Myślicie, że te ze strony https://seeyoo.pl/ się sprawdzą? Wydaje mi się, że są całkiem w porządku. Moja znajoma mi je polecała, więc myślę, że jak najbardziej może być to odpowiednia recenzja takich produktów. A Ty może przygotujesz jakieś "pudełkowe" przepisy?
OdpowiedzUsuń