3 marca 2017

Zapiekanka ziemniaczana z brokułami

Ta zapiekanka potwierdza tezę, że proste dania z kilku składników zwykle smakują najlepiej. Ziemniaki i brokuły upieczone pod warstwą beszamelu oraz chrupiącym parmezanem smakują wspaniale. Tylko nie wiem czy Zapiekankę możecie przygotować wcześniej i zapiec przed podaniem. Następnego dnia, gdy smaki się przegryzą, smakuje jeszcze lepiej. Odgrzewam ją w piekarniku, pod folią aluminiową. Beszamel z tego przepisu to mój sprawdzony przepis, który od lat wykorzystuję do wszelkich zapiekanek makaronowych i warzywnych. Koniecznie porządnie przyprawcie go solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Czekam na Wasze komentarze! Smacznego :)



składniki
- 6 dużych ziemniaków
- 1 duży brokuł lub dwa małe
- 3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka startego na małych oczkach parmezanu
- 500 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- przyprawy: 2 liście laurowe, 2  ziela angielskie, gałka muszkatołowa, sól i pieprz


przygotowanie
1. Ziemniaki obieram, kroję w grubsze plastry i gotuję, aż zmiękną (z łatwością powinno wbić się w nie nóż, lecz nie mogą się rozpadać). Odcedzam i studzę.
2. Brokuł dzielę na różyczki, myję i gotuję krótko (5-7 minut) po czym przelewam od razu zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Brokuł pozostanie jędrny i nie stanie się ciemny. Każdą różyczkę przecinam na pół i odstawiam na bok.
3. Cebulę obieram, kroję w pióra i przekładam na patelnię z rozpuszczoną łyżką masła. Smażę na małym ogniu przez kilka minut, aż się zeszkli. Po 2-3 minutach dodaję drobno posiekany czosnek. Następnie dodaję łyżeczkę cukru, przyprawiam solą i pieprzem.
4. Przygotowuję sos beszamelowy. W rondelku podgrzewam mleko z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. W drugim garnku roztapiam łyżkę masła, po czym dodaję 3 łyżki mąki i mieszam. Gdy składniki się połączą dodaję ciepłe mleko (bez przypraw) i gotuję na niewielkim ogniu cały czas mieszając trzepaczką (w ten sposób nie powstaną grudki). Gdy sos zgęstnie, przyprawiam solą, pieprzem i sporą ilością świeżo zmielonej gałki muszkatołowej.
5. Piekarnik rozgrzewam do 200 ℃.
6. Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Układam warstwę ziemniaków, cebulę, brokuły i rozsmarowuję sos beszamelowy. Zapiekam przez 30 minut, po czym posypuję parmezanem i dopiekam przez 10-15 minut, aż ser ładnie się przypiecze.


15 komentarzy:

  1. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 20 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy sos beszamelowy wyjdzie jeśli zamiast mleka krowiego damy roślinne?

    OdpowiedzUsuń
  4. ilość garnków potrzebnych do tego przepisu mnie powala, ale co tam, próbuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Najgorszy sos beszamelowy jaki w życiu robiłam.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly