19 czerwca 2015

Ciasto czekoladowe z fasoli adzuki (bez grama mąki!)

Ciasto z fasoli? Czemu nie! I to nie byle jakiej, tylko bardzo zdrowej fasoli adzuki. W mojej szafce zaległa od jakiegoś czasu, a ja nie miałam koncepcji jak ją wykorzystać.




Kiedyś robiłam z niej pasztet (przepis), po czym połowa paczki czekała na nowy pomysł. Jak już wiecie w mojej kuchni trwa akcja #wietrzeniespiżarki i wykorzystuje szafkowe zapasy. Gdy przeczytałam, że Japończycy wykorzystują ją w deserach, postanowiłam zaryzykować i zrobić modne ostatnio fasolowe ciasto… Tym bardziej, że już wiele razy z pozoru dziwne połączenia okazywały się genialne w smaku (np. ciasto czekoladowe z cukinią, ciasto czekoladowe z burakiem czy już chyba nikogo nie dziwiące ciasto marchewkowe). Fasola adzuki ma lekko słodki, orzechowy smak, który idealnie współgra z gorzką czekoladą. Przedstawiam Wam bardzo czekoladowe ciasto fasolowe bez grama mąki, za to ze sporą porcją wartościowego białka. Co więcej, adzuki ma właściwości odchudzające :D Niech ta informacja, złagodzi wyrzuty sumienia tym co dbają o linię. Jest bardzo proste do wykonania, a wielbiciele intensywnego czekoladowego smaku, będą w niebie :) Czekoladowy smak przełamują solone orzeszki. Jako posypkę możecie zamiast nich użyć płatków migdałowych, orzechów laskowych czy nerkowca. Lećcie namaczać fasolę i koniecznie dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowało :)


składniki
na tortownicę o średnicy 25
- 1 szklanka fasoli adzuki
- 50 g kakao
- 100 g gorzkiej czekolady 70 %
- 50 g płatków migdałowych
- 3 jajka
- 180 g drobnego, brązowego cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym
- ziarenka z całej laski wanilii
- 80 ml oleju z pestek winogron
polewa
- 50 g gorzkiej czekolady 70 %
- 20 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- garść solonych orzeszków ziemnych

przygotowanie
1. Fasolę namaczamy przez kilka godziny (około 6 godzin). Płuczemy na sitku i przekładamy do garnka. Zalewamy wrzącą wodą (2,5 szklanki wody na szklankę fasoli). Gotujemy przez około godzinę, aż stanie się miękka. Odcedzamy i studzimy.
2. Ostudzoną fasolę przekładamy do malaksera i miksujemy na gładką masę (możemy użyć blendera).
3. Do fasolowej masy dodajemy jajka, olej, kakao, brązowy cukier, płatki migdałowe, wanilię i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką czekoladową masę (ja wszystko zmieszałam w malakserze).
4. Tabliczkę czekolady siekamy na niewielkie kawałki, dodajemy do masy i mieszamy łyżką.
5. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę.
6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35-40 minut. Studzimy na kratce.
7. Ostudzone ciasto przykrywamy czekoladową polewą (rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada, masło i cukier puder) i posiekanymi orzeszkami.



7 komentarzy:

  1. fasolka adzuki ma wspaniały delikatny, jak na fasolę smak i świetnie sprawdza się w wypiekach!

    OdpowiedzUsuń
  2. aaaa, a ja dzisiaj mam takiego smaka na słodkie!:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś trzeba się umówić na ciasto i kawę Ola :)!

      Usuń
  3. albo ja nie dowidze albo nie jets napisane gdzie dodaje sie platki migdalowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawiałam :) Mieszamy płatki razem ze wszystkimi składnikami. Daj znać jak ciasto wyszło!

      Usuń
    2. wiele razy robilam ciasto z fasoli,ale to jest najlepsze,dalam polowe cukru bo zawsze zmniejszam ilosc i jest pycha,wiec dla tych ktorzy mniej slodza polecam.Dzieki za przepis.
      ps.wlasnie zajadam kanapki z pasztetem z soczewicy z ogorkami,ktory juz wiele razy robilam :)poszukam jeszcze czegos:)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę!! Na zdrowie :))

      Usuń

Printfriendly