26 września 2014

Pasztet warzywny z orzechami laskowymi

Lubicie pasztety? Ja uwielbiam wegetariańskie pasztety. Zawierają mnóstwo zdrowych składników, a do tego są niesamowicie pyszne. Po pasztecie ze śliwką (zajrzyj tutaj), czas na nowy przepis. Tym razem upiekłam pasztet warzywny z orzechami laskowymi. W pasztecie znajdziecie kaszę jaglaną i uduszone warzywa. Do tego mnóstwo aromatycznych przypraw. Świetnie smakuje rozsmarowany na chlebie albo pokrojony w grube plastry z dodatkiem warzyw. Długo zachowuje świeżość w lodówce, ale śmiało możecie go również mrozić.


przepis pochodzi z bloga Jadłonomia

składniki
na blaszkę 29x10x7
(średnia keksówka)
-1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
(około 3/4 szklanki przed ugotowaniem)
- 1 szklanka orzechów laskowych
- 100 ml oleju z pestek winogron
(+ 2-3 łyżki do duszenia)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki, korzeń
- 1 por, biała część
- 2 laski selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- sól i czarny pieprz

przygotowanie
Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem na sitku. Gotujemy w podwójnej ilości wody pod przykryciem (około 15-20 min). Studzimy. Pora kroimy na cienkie talarki i dusimy (z liśćmi laurowymi i zielem angielskim) na oleju, aż będzie miękki i szklisty. Marchewki i pietruszkę obieramy i ucieramy na tarce. Seler naciowy kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Gdy por będzie szklisty, wyjmujemy przyprawy. Dodajemy pozostałe warzywa i dusimy na małym ogniu około 15-20 minut, aż będą miękkie. Warzywa studzimy. Orzechy mielimy w pojemniku blendera ręcznego. Kaszę jaglaną umieszczamy w malakserze (lub blenderze) wraz ze zmielonymi orzechami, olejem i pozostałymi przyprawami. Mielimy na gładką masę. Dodajemy ostudzone warzywa i ponownie mielimy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Masę przekładamy do keksówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 35-40 minut.
Pasztet studzimy całą noc i kroimy dopiero rano.

2 komentarze:

  1. aaa połączenie orzechów laskowych i warzyw to coś pięknego. Dopisuję do listy przepisów "do zrobienia" :P!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly