5 lipca 2018

Nietypowa pomidorowa z kokosowym ryżem

Czy są tu jacyś miłośnicy zupy pomidorowej? Na blogu znajduje się już przepis na "pomidorówkę" w klasycznej odsłonie (sprawdź tutaj). Dziś mam dla Was wariację na temat tej klasycznej zupy. Kremowa, aromatyczna i z nutą słodyczy, którą zawdzięcza świeżym daktylom. Podaję ją z kokosowym ryżem jaśminowym i dużą ilością świeżej natki pietruszki. Moje dzieci ją uwielbiają!



składniki
- około 700 ml passaty pomidorowej (100 % pomidorów, bez dodatków)
- 1 puszka pomidorów w całości *
- 1 duża cebula 
- 2 marchewki 
- 2 ząbki czosnku 
- 4 świeże daktyle Medjool 
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 szklanki mleczka kokosowego o dobrym składzie 
- szklanka (250 ml) ryżu jaśminowego ** 
- 2 łyżki dobrej jakości oliwy
- 1 łyżeczka oleju kokosowego 
- świeża natka pietruszki
- sól i świeżo zmielony pieprz

przygotowanie
1. Cebulę i marchewkę kroję w kostkę, a czosnek drobno siekam.
2. W garnku rozgrzewam olej i smażę na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaję czosnek i marchewkę, a następnie smażę przez kilka minut. 
3. Gdy marchewka zmięknie dolewam passatę pomidorową, pomidory w puszce i bulion warzywny. 
4. Gotuję przez 15-20 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaję mleczko kokosowe i pokrojone daktyle (bez pestek). 
5. Całość blenduje na gładki krem. 
6. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. 
7. Podaję z kokosowym ryżem i posiekaną natką pietruszki.

* Latem, gdy pomidory są pachnące używam świeżych i piekę je w piekarniku. Pomidory kroję na połówki, skrapiam oliwą i oprószam solą pomidory (45 min. , 190 stopni). Po upieczeniu zdejmuję skórkę.

** Ryż gotuję w podwójnej ilości wody na wolnym ogniu, po 10 minutach zdejmuję z ognia i pozostawiam pod przykryciem, aby ryż wchłoną całą wodę. Dodaję łyżeczkę oleju kokosowego, mieszam i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly