3 lutego 2018

Zdrowe kulki mocy z ciecierzycy

Kulki mocy przygotowuję dosyć często. Miksuję różne orzechy, nasiona, strączki, suszone owoce ... Masę można zagęścić zmielonymi płatkami owsianymi, masłem orzechowym lub np. mąką kokosową. Możliwości jest mnóstwo, a najlepsze w tym jest to, że w kilka minut możemy zrobić wartościową przekąskę dla całej rodziny. Dzisiejsze kulki zrobione są z bogatej w białko ciecierzycy i daktyli, które nadają naturalną słodycz. Takie kulki polecam obtoczyć w kakao, które fantastycznie przełamuje słodycz kulek.



przepis pochodzi z profilu na instagramie: malgorzatakotowicz

składniki
- 1 puszka ciecierzycy
- 200 g daktyli
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki płatków kokosowych
- łyżeczka cynamonu
- szczypta chilli 
- 1-2 łyżki kakao do obtoczenia kulek

przygotowanie
1. Z ciecierzycy odlewam wodę (to tzw. aquafaba *) i chowam w zamkniętym słoiku do lodówki.
2. Dokładnie przepłukuję na sitku i przekładam do malaksera.
3. Dosypuję płatki kokosowe, przyprawy i dodaję trzy łyżki masła orzechowego. Całość miksuję na gładką masę.
4. Wilgotnymi rękoma formuje kulki i układam na papierze do pieczenia.
5. Gotowe kulki obtaczam w kakao i wkładam do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc).

* możecie z niej przygotować pyszne wegańskie brownie lub wegański majonez

2 komentarze:

Printfriendly