3 lutego 2018

Zdrowe kulki mocy

Kulki mocy przygotowuję dosyć często. Miksuję różne orzechy, nasiona, strączki, suszone owoce ... Masę można zagęścić zmielonymi płatkami owsianymi, masłem orzechowym lub np. mąką kokosową. Możliwości jest mnóstwo, a najlepsze w tym jest to, że w kilka minut możemy zrobić wartościową przekąskę dla całej rodziny. Dzisiejsze kulki zrobione są z bogatej w białko ciecierzycy i daktyli, które nadają naturalną słodycz. Takie kulki polecam obtoczyć w kakao, które fantastycznie przełamuje słodycz kulek.



przepis pochodzi z profilu na instagramie: malgorzatakotowicz

składniki
- 1 puszka ciecierzycy
- 200 g daktyli
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki płatków kokosowych
- łyżeczka cynamonu
- szczypta chilli 
- 1-2 łyżki kakao do obtoczenia kulek

przygotowanie
1. Z ciecierzycy odlewam wodę (to tzw. aquafaba *) i chowam w zamkniętym słoiku do lodówki.
2. Dokładnie przepłukuję na sitku i przekładam do malaksera.
3. Dosypuję płatki kokosowe, przyprawy i dodaję trzy łyżki masła orzechowego. Całość miksuję na gładką masę.
4. Wilgotnymi rękoma formuje kulki i układam na papierze do pieczenia.
5. Gotowe kulki obtaczam w kakao i wkładam do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc).

* możecie z niej przygotować pyszne wegańskie brownie lub wegański majonez

2 komentarze:

  1. Mniam! Ja czesto przygotowuje kulki z fasoli, z orzechami, kakao i daktylami 😊

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly