12 września 2017

Makaron z warzywami w kremowym sosie pomidorowym

Obiady z makaronem w roli głównej idealnie sprawdzają się gdy mamy mało czasu. Ponadto są sycące, a jeśli użyjemy pełnoziarnistego makaronu i dużej ilości warzyw uzyskamy zdrowy i pożywny posiłek. Dziś pyszny makaron orkiszowy z warzywami w kremowym sosie pomidorowym.

 


składniki
- 500 g makaronu np. orkiszowe świdry
- 1 duża cukinia
- 1 duża słodka papryka
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 czubate łyżki serka mascarpone
- 300 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- przyprawy: 2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka bazylii, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki pietruszki, 1/4 łyżeczki mięty, sól, czarny pieprz

przygotowanie
1. Cukinię i paprykę myję, osuszam i kroję w większą kostkę (młode cukinie pozostawiam ze skórą, a te starsze zazwyczaj obieram).
2. Cebulę kroję w kosteczkę, a czosnek drobno siekam. 
3. W szerokim garnku rozgrzewam  olej, dodaję cebulę i smażę do momentu, aż się lekko zeszkli. Następnie dorzucam czosnek, duszę razem przez krótką chwilę, po czym dodaję paprykę i cukinię. Warzywa duszę przez około 10 minut. 
4. Wlewam passatę, dodaję przyprawy, sok z cytryny i syrop klonowy/miód.  Gotuję całość przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
5. Na koniec dodaję serek mascarpone i dokładnie mieszam.
6. Przyprawiam solą i pieprzem do smaku, a gotowe danie posypuje dużą ilością świeżej natki pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly