8 grudnia 2016

Doskonała wegańska granola

Uwielbiam mieć w domu słoik pełen granoli. Świetnie się sprawdza jako błyskawiczne śniadanie, lekka kolacja, a nawet przekąska. Na blogu jest już przepis na granolę na bazie miodu i oleju kokosowego, która jeszcze do niedawna nie miała żadnej konkurencji (kliknij). Zmieniło się to po wypróbowaniu granoli z oliwą z oliwek i syropem klonowym. Od tamtej pory, gdy tylko słoik sięga dna, wstawiam kolejną porcję do piekarnika. Jest idealnie sypka, chrupiąca, nie za słodka, pełna orzechów i ziaren. Co więcej, nie ma ryzyka się się Wam przypali, jak granola na bazie miodu, a jej przygotowanie zajmuje bez pieczenia zaledwie kilka minut. Jest tak pyszna, że muszę się powstrzymywać przed zjedzeniem całości prosto ze słoika. Gdybym musiała wybrać jedną rzecz, którą mogłabym się żywić cały dzień, śmiało mogłabym wskazać właśnie tą granolę. Jestem pewna, że gdy ją wypróbujecie, już zawsze będziecie mieć w domu zapas syropu klonowego, oliwy z oliwek i płatków owsianych. Koniecznie napisz w komentarzu, jak Ci smakuje!



przepis pochodzi z książki "Po prostu Nigella" N. Lawson

składniki
- 3 szklanki (300 g) płatków owsianych (nie błyskawicznych, najlepiej organicznych)
- 1 szklanka (100 g) migdałów w skórce (posiekanych lub w całości)
- 3/4 szklanki (50 g) płatków migdałowych
- 3/4 szklanki (75 g) pestek słonecznika
- 3/4 szklanki (75 g) pestek dyni
- 1/3 szklanki (50 g) siemienia lnianego
- 1/3 szklanki (25 g) nasion sezamu
- 1/2 szklanki (125 ml) syropu klonowego
- 1/2 szklanki (125 ml) dobrej jakości oliwy z oliwek (najlepiej o delikatnym smaku)
- przyprawy: po 2 łyżeczki mielonego imbiru i cynamonu
- pół łyżeczki soli morskiej

Aby uzyskać bardziej neutralny smak granoli pomijam dodanie imbiru i cynamonu. Nigdy natomiast nie pomijam soli, gdyż wspaniale wydobywa smak pozostałych składników.

przygotowanie
1. Piekarnik nagrzewam do 150°C.
2. Do dużej miski wsypuję wszystkie suche składniki.
3. Wlewam oliwę z oliwek i syrop klonowy i dokładnie wszystko mieszam.
4. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i przekładam wymieszane składniki.
5. Piekę przez godzinę, a w połowie czasu mieszam całość drewnianą łyżką.
6. Wystudzoną granolę przekładam do dużego słoika.



4 komentarze:

  1. To jest tak dobre, że robię to już któryś raz. Mąż zaczął mi wyjadać oraz dzieci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna granola.... zrobiłam ..... udała się mimo mojego talentu do przypalania. Polecam :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Strasznie duzo oliwy i syropu, zdrowiej bykoby zredukowac jedno i drugie. Albo zredukowac syrop, a oliwy nie dodawac,zwlaszcza ze ma zostac poddana pieczeniu przez godzinę :(

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly