18 listopada 2016

Domowe kostki warzywne (bulionetki)

Idealna baza do zup i sosów. Z naturalnych składników i bez zbędnych dodatków. Domowe kostki z tego przepisu zawierają jedynie świeże warzywa, zioła i przyprawy. Od dawna nie używam gotowych kostek warzywnych i innych tego typu produktów. Są pełne niezdrowych dodatków, którymi nie chcę karmić mojej rodziny. Kostki ekologiczne z kolei, pomimo niezłego składu, nie odpowiadają mi smakiem. Większość zup gotowałam zatem na wywarach warzywnych (przepis), które aby miały odpowiedni smak potrzebują wielu godzin  na małym ogniu. Zwykle nastawiałam wielki gar i nadwyżkę bulionu zamrażałam. Rozwiązanie to było dobre, lecz pozwalało zaoszczędzić czas tylko przy jednej, góra dwóch kolejnych zupach. Dodatkowo pojemnik z bulionem zajmował sporo miejsca w zamrażarce. Od kiedy odkryłam domowe kostki warzywne, nastąpiła prawdziwa "zupowa" rewolucja.  Jedna kostka podkreśli smak 1,5-2 litrowej zupy. Kostki są świetną bazą, lecz nadal do przygotowania zupy potrzebujecie dobrych warzyw, kasz i przypraw. Gotowe kostki przechowuję w zamrażarce i wzmacniam nimi smak zup. Dzięki temu praktycznemu rozwiązaniu, w bardzo krótkim czasie mogę ugotować zdrową i pożywną zupę lub aromatyczny sos. Lećcie do warzywniaka i do dzieła!


przepis pochodzi z kanału YouTube Skutecznie.tv

składniki na 12 kostek warzywnych
waga warzyw po obraniu i oczyszczeniu
- 200 g marchwi
- 200 g korzenia pietruszki
- 200 g selera naciowego
- 100 g pora
- 100 g białej cebuli
- 8 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek

zioła: * 3 łyżki posiekanej natki pietruszki *3 łyżki posiekanego koperku

przyprawy: * 14 łyżeczek soli morskiej * 2 łyżeczki czarnego pieprzu * 5 łyżeczek słodkiej papryki * 2 łyżeczki suszonej bazylii * 2 łyżeczki lubczyku *2 łyżeczki suszonej natki pietruszki

przygotowanie
1. Warzywa obieram, ważę i myję.
2. Zaczynam od bardzo drobnego posiekania cebuli, pora i czosnku oraz podsmażenia na oliwie z oliwek. Smażę na małym ogniu, aż cebula się zeszkli.
3. W tym czasie rozdrabniam pozostałe warzywa. Możecie użyć też tarki o małych oczkach lub malaksera (siekamy do uzyskania wielkości drobnej kaszy). 
4. Gdy cebula się zeszkli, dodaję do niej posiekane warzywa i zioła (natkę pietruszki i koperek).
5. Do warzyw dodaję niewielką ilość wody, przykrywam i duszę przez 10-15 minut, aż będą miękkie. Co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy nie należy dolać wody. Warzywa powinny się dusić, a nie smażyć.
6. Po tym czasie dodaję przyprawy i dokładnie mieszam całość. Pozostawiam pod przykryciem do całkowitego wystudzenia, a następnie przekładam na głęboki talerz i wstawiam do lodówki na kilka godzin. W tym czasie całość się "przegryzie".
7. Silikonowe foremki do mufinek wykładam woreczkami do mrożenia, a następnie rozkładam warzywa na dwanaście równych porcji. Możecie nałożyć je bezpośrednio do foremek, lecz później ciężko się pozbyć intensywnego zapachu po bulionetkach.
8. Foremki wstawiam do zamrażarki, a gdy już się dobrze zmrożą, wyjmuję kostki i przekładam do dużego worka do mrożenia ze strunowym zamknięciem. Używam po 1-2 kostki na zupę, w zależności od wielkości i potrzebnych do niej warzyw oraz dodatkowych przypraw.

1 komentarz:

  1. Zielona_koniczynka26 listopada 2016 20:37

    Super przepis. Na pewno wykorzystam��

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly