19 czerwca 2016

Ciasto z truskawkami i migdałami

Sezon na truskawki w pełni, także nie czekajcie długo i wypróbujcie ten przepis. Ten placek robi się błyskawicznie. Jeszcze szybciej znika z talerzy... Maślane ciasto z mąki orkiszowej i mielonych migdałów z zatopionymi w środku truskawkami smakuje wspaniale. Jest tak dobre, że połowa blaszki zniknęła już podczas degustacji domowników, którzy już dopytują o powtórkę.

Polecam również doskonałą drożdżówkę z truskawkami (przepis) i domowe bułeczki drożdżowe z truskawkami (przepis). Więcej pomysłów na wykorzystanie truskawek znajdziecie tutaj



składniki
- 400 g truskawek
- 100 g mielonych migdałów
- 175 g masła
- 150 g brązowego cukru (lub ksylitolu)
- 150 g mąki (u mnie orkiszowa)
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka roślinnego (u mnie sojowe waniliowe)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bez fosforanów
- garść płatków migdałowych
- bułka tarta do obsypania tortownicy

przygotowanie
1. Truskawki myję, pozbawiam szypułek i osuszam ręcznikiem papierowym.
2. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C.
3. Tortownicę o średnicy 23 cm smaruję masłem i wysypuję bułką tartą.
4. W mikserze ucieram masło z cukrem na gładką masę.
5. Dodaję jajka, przesianą przez sito mąkę, mielone migdały, mleko waniliowe, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszam.
6. Masę wykładam do tortownicy i rozprowadzam równo za pomocą zwilżonej łyżki. W ciasto wciskam delikatnie truskawki. Całość posypuję płatkami migdałowymi.
7. Piekę przez godzinę.
8. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Poleacm, ciasto jest przepyszne..fajne połączenie smaków. Robiłam tez ze świeżymi malinami i tez jest Ok:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly