28 marca 2016

Mazurek orzechowy z mleczną czekoladą (jak snikers)

Mazurek kojarzy się z bardzo słodkim świątecznym wypiekiem. Ta wersja odbiega od tradycyjnej. Łączy w sobie słodki smak kruchego ciasta i mlecznej czekolady ze słonym w postaci orzeszków ziemnych. Masa zrobiona jest z serka masacrpone, białej czekolady i masła orzechowego. Warto go upiec nie tylko od święta. Wówczas polecam użyć foremki do tarty o średnicy 24 cm i przygotować go z połowy porcji. Jest naprawdę pyszny, a w smaku przypomina batonik snikers.


przepis pochodzi z książki Moje wypieki i desery, D. Świątkowska

składniki
ciasto
- 350 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 żółtka

nadzienie
- 150 g masła orzechowego
- 150 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 3/4 szklanki solonych orzeszków ziemnych
- 150 g mlecznej czekolady

przygotowanie
1. Wszystkie składniki na ciasto krótko wyrabiam mieszadłem miksera planetarnego. Gdy powstanie jednolita kula zawijam ją w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. 
2. Schłodzone ciasto rozwałkowuję pomiędzy dwoma papierami do pieczenia. Staram się, aby powstał prostokąt o wymiarach około 25 x 34 cm. Nakłuwam go widelcem i piekę na blaszce przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W tym czasie ciasto nabierze lekko złotego koloru. Odstawiam do ostudzenia.
3. W kąpieli wodnej rozpuszczam białą czekoladę.
4. Serek mascarpone ucieram z masłem orzechowym. Dodaję ostudzoną czekoladę i ponownie miksuję.
5. Na kruchym cieście rozsmarowuję krem.
6. Krem posypuję orzeszkami ziemnymi i rozprowadzam na nich kleksy rozpuszczonej mlecznej czekolady.
7. Chłodzę i przechowuję w lodówce.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Printfriendly