23 lutego 2016

Koktajl migdałowy o smaku waniliowym i czekoladowym

Jedna baza, dwa zdrowe koktajle na dobry początek dnia. 

Oba pyszne i gotowe w zaledwie kilka minut!


Podstawą dzisiejszych przepisów jest roślinne mleko z migdałów. Mleko migdałowe można zrobić samemu lub kupić mleko w sklepie. Polecam wówczas sprawdzić jego skład. Najlepiej, żeby było to mleko z samych migdałów, bez dodatku cukru.

przepis na domowe mleko migdałowe:
Szklankę migdałów zalewam wrzątkiem. Po około 15 minutach wylewam wodę i ściągam skórę z migdałów. Obrane migdały przekładam do wysokiego naczynia, zalewam wodą i pozostawiam pod przykryciem na całą noc. Rano odcedzam wodę i przekładam je do blendera. Dodaję cztery szklanki wody źródlanej i miksuję przez kilka minut. Gotowy płyn przecedzam dokładnie przez gazę. Z podanej ilości otrzymacie około 1 l mleka. Jeśli potrzebujecie mniejszą ilość, zróbcie mleko z połowy porcji. Przechowuję w lodówce przez 2 dni. 

składniki na koktajl waniliowy
- 1,5 szklanki mleka migdałowego *
- 2 banany
- 4-5 daktyli
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2-3 kostki lodu (opcjonalnie)

składniki koktajl czekoladowy
- 1,5 szklanki mleka migdałowego
- 2 banany
- 4-5 daktyli
- łyżeczka dobrej jakości kakao
- 2-3 kostki lodu (opcjonalnie)

* używam niesłodzonego mleka z samych migdałów



W obu przypadkach składniki przekładamy do blendera i miksujemy przez kilka minut. Najłatwiej przygotować koktajle w wysokoobrotowych blenderach, które bez problemu poradzą sobie z rozdrobnieniem daktyli. Jeśli dysponujecie blenderem o mniejszej mocy, warto przed miksowaniem namoczyć daktyle we wrzątku, aby zmiękły. Jeśli lubicie zimne koktajle, warto dodać kilka kostek lodu. Koktajle możecie wzbogacić siemieniem lnianym, otrębami lub nasionami chia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly