18 września 2014

Pikantna pasta z czerwonej fasoli z karmelizowaną cebulką

Pasta z czerwonej fasoli z karmelizowaną cebulką to świetna propozycja na urozmaicenie kanapek. Fasola jest bogatym źródłem białka i witamin z grupy B, także pasta jest nie tylko pyszna, ale i wartościowa.


Przygotowanie zajmie Wam zaledwie kilka minut. Wystarczy poddusić cebulkę, a później zmiksować z czerwoną fasolką i przyprawami. Oczywiście możecie wcześniej namoczyć i ugotować fasolę. Jest to jednak opcja bardziej pracochłonna, a przecież zależy nam na szybkim dodatku do pieczywa. Pasta świetnie smakuje z pełnoziarnistym chlebem czy też podpieczoną w piekarniku ciabattą. Możecie ją również wykorzystać jako farsz do tortilli.

składniki
- puszka czerwonej fasoli
- 1 duża czerwona cebula
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- kawałek suszonego chili (około 5 cm)
lub pół łyżeczki przyprawy chili
- pół łyżeczki oregano 
- pół łyżeczki brązowego cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
(lub oleju z pestek winogron, oleju lnianego)
- łyżeczka masła 
- sól, pieprz

przygotowanie
Fasolę odsączamy i płuczemy na sitku pod zimną wodą. Cebulę kroimy w kosteczkę i dusimy na maśle z pokrojoną papryczką chili, brązowym cukrem i szczyptą soli. Gdy cebulka się zeszkli, odstawiamy do przestudzenia. Fasolę przekładamy do malaksera. Dodajemy cebulę, przyprawy i oliwę z oliwek. Miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pastę możemy posypać natką pietruszki.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly