Chilli sin carne czyli wersja chilli con carne, jak sama nazwa wskazuje, bez mięsa. Pełne warzyw, aromatycznych przypraw i oczywiście fasoli. Moje chilli ma też pewien tajemniczy składnik - czekoladę! Gotowe danie podaję z ryżem (polecam jaśminowy lub naturalny), dużą ilością natki pietruszki i jogurtem greckim lub awokado. Gdy zostaje porcja na następny dzień to zapiekam ją w tortillach. Możecie do środka utrzeć dobrego sera. W obu wersjach smakuje obłędnie.
składniki
- 1 szklanka suchej czerwonej fasoli * lub jedna puszka czerwonej fasoli
- 3 łodygi selera naciowego
- 2-3 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 3 czerwone cebule
- 3/4 szklanki kukurydzy (świeżej, ściętej z kolby lub konserwowej)
- 1 mały batat (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- słoik domowych pomidorów (ok. 500 ml) lub puszka pomidorów w całości
- 25 g gorzkiej czekolady (min. 70 % - ok. 2 większych kostek)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka syropu klonowego lub brązowego cukru
- 1 łyżka oleju do smażenia (u mnie kokosowy lub rzepakowy)
- przyprawy
• 1 łyżeczka wędzonej papryki
• 2 łyżeczki słodkiej papryki
• 1/2 łyżeczki ostrej papryki
gdy wiem, że danie będą jedli tylko dorośli dodaję więcej
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka kolendry
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/2 łyżeczki oregano
• 1/2 łyżeczki tymianku
• 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
• sól
przygotowanie
1. Przygotowuję warzywa: myję, osuszam i kroję:
- cebula - mała kostka
- papryka, bataty, seler naciowy - większa kostka
2. W dużym garnku rozgrzewam olej. Wrzucam od razu cebulę i pozwalam się jej zeszklić. Następnie dodaję paprykę, bataty i seler naciowy (jeśli używam świeżej kukurydzy z kolby dodaję ją teraz) i na dość dużym ogniu, często mieszając, smażę warzywa (ok. 10 minut).
3. Gdy warzywa się zarumienią dodaję wszystkie przyprawy i wyciśnięte dwa ząbki czosnku. Smażę przez krótką chwilę, po czym dodaję pomidory, fasolę (jeśli używasz fasoli z puszki dodaj ją pod koniec gotowania sosu), sos sojowy, syrop klonowy i ocet balsamiczny.
4. Całość gotuję na małym ogniu przez około 45 minut. Sos w tym czasie powinien zgęstnieć.
5. Dorzucam kukurydzę (jeśli używam konserwowej) i dwie duże kostki gorzkiej czekolady.
6. Mieszam, aż czekolada się rozpuści i gotuję jeszcze przez 5-10 minut. W razie potrzeby doprawiam solą.
* Fasolę moczę w dużej ilości zimnej wody przez 8-10 godzin. Płuczę i zalewam świeżą wodą. Przez pierwsze 10 minut gotuję na dużym ogniu i zbieram powstające szumowiny. Po tym czasie zmniejszam ogień i gotuję do miękkości (przez około godzinę). Pod koniec gotowania solę. Garnek z fasolą wstawiam do zlewu z nalaną zimną wodą i studzę w wodzie w której się gotowała. Wystudzoną płuczę na durszlaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz