11 czerwca 2017

Bezglutenowe ciasto z ciecierzycy

Przychodzę dziś do Was ze zwycięskim przepisem z konkursu na zdrową słodycz. Dziękuję za wszystkie nadesłane przepisy. Wybór był bardzo trudny i świadczy o tym, że chętnie przygotowujecie zdrowe słodkości. Najbardziej zaintrygował mnie przepis Aleksandry Polka na ciasto z cieciorki. Po pierwsze nigdy jeszcze takiego nie próbowałam, po drugie jest niesamowicie prosty i szybki do zrobienia, a przede wszystkim ma super skład. Ciasto jest bezglutenowe, nie zawiera tłuszczu, a rolę słodzącą odgrywają owoce i ksylitol.  Znajdziecie w nim dużą ilość białka (ciecierzyca i jajka) i błonnika. Wychodzi wilgotne, nie za słodkie, a wierzch pokrywają przypieczone wiórki kokosowe. Zarówno domownicy, jak i znajomi ocenili je bardzo pozytywnie. Dziś dzielę się przepisem z Wami, a Oli serdecznie gratuluję wygranej. Mam nadzieję, że "Smak zdrowia" Agnieszki Maciąg zainspiruje Cię do kolejnych pysznych i zdrowych pomysłów.




składniki
- 1,5 kubka ugotowanej cieciorki lub ciecierzycy ze słoika
- 1 dojrzały banan
- 1 małe jabłko
- 3 jajka
- 4 łyżki ksylitolu *
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- opcjonalnie jagody goji

przygotowanie
1. Ciecierzycę blenduję z bananem.
2. Do masy dodaję jajka, ksylitol, wanilię i proszek do pieczenia. Ponownie blenduję. 
3. Jabłko ścieram na dużych oczkach obrane jabłko i dodaję do ciasta. 
4. Mieszam łyżką, a na koniec wrzucam opcjonalnie jagody goji. Masę przelewam na małej tortownicy (17 - 21 cm średnicy) lub keksówki i posypuję wiórkami kokosowymi.
5. Piekę w 180 stopniach przez około 45 minut.

* możecie użyć również cukru kokosowego lub ewentualnie brązowego cukru

2 komentarze:

Printfriendly