30 czerwca 2016

Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Od dłuższego czasu miałam wielką ochotę na gołąbki. Jednak zamiast klasycznych z mięsem i sosem pomidorowym, zależało mi na lżejszej i zdrowszej wersji. Postanowiłam wykorzystać młodą kapustę, kaszę gryczaną niepaloną i pieczarki. Powstały przepyszne, lekkie i aromatyczne gołąbki, których smak jest warty dłuższego stania przy garach. Na bazie sosu z pieczenia możecie zrobić sos grzybowy lub pomidorowy, jednak według mnie nie jest to konieczne. Smakują wyśmienicie!


składniki (12 sztuk)
- główka młodej kapusty (lub włoskiej)
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
- 600 g pieczarek
- 4 małe cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- pęczek koperku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 500 ml bulionu z warzyw
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżki cukru
- sól i pieprz

przygotowanie
1. Ugotowaną kaszę gryczaną wkładam do miski.
2. Cebulę kroję w kostkę. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła i duszę cebulkę z dodatkiem soli i cukru (po połowie łyżeczki).
3. Pieczarki obieram i kroję w kostkę. Dodaję do uduszonej cebulki i podsmażam razem przez kilka minut.
4. Ostudzone warzywa przekładam do miski z kaszą. 
5. Dodaję drobno posiekany koperek, wyciśnięty ząbek czosnku i pozostałe przyprawy (majeranek, lubczyk, tymianek). Przyprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
6. Do farszu wbijam jajko i wsypuję dwie łyżki bułki tartej. Całość mieszam.
7. Delikatnie zdejmuję liście z kapusty.
8. W dużym garnku zagotowuje wodę.
9. Najładniejsze liście odkładam i ścinam nożem twardą, zgrubiałą część. Każdy liść obgotowuje krótko w gotującej się wodzie i przekładam na durszlak. Uszkodzone liście również sparzam i układam na dnie naczynia żaroodpornego.
10. Na każdym ostudzonym liściu kładę czubatą łyżkę farszu i ciasno zawijam. 
11. Uformowane gołąbki układam jeden obok drugiego na ugotowanych liściach.
12. Zalewam bulionem warzywnym i zamykam naczynie żaroodporne.
13. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (termoobieg) przez 45 minut. 


27 czerwca 2016

Tarta orkiszowa z cukinią i kozim serem

Uwielbiam tarty. Kruche ciasto można przygotować z różnych rodzajów mąki, a wybór nadzienia ogranicza jedynie nasza wyobraźnia. Dzisiejsza tarta jest bardzo delikatna. Ciasto z mąki orkiszowej jest cieniutkie i kruche. Nadzienie z cukinia i koziego ser przyprawia tymianek, sól i świeżo zmielony pieprz oraz miodowo- maślana glazura. Całość smakuje doskonale. Idealna przekąska na spotkanie ze znajomymi. Bardzo polecam!



składniki
ciasto:
- 150 g mąki orkiszowej
- 1/3 łyżeczki soli morskiej
- 100 g zimnego masła
- odrobina zimnej wody

nadzienie:
- 1 mała cukinia
- 100 g twardego sera koziego
- 3 gałązki tymianku
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki roztopionego masła
- rukola do przybrania

przygotowanie
1. Zagniatam ciasto: przesiewam do miski mąkę, dodaję pokrojone na kawałki zimne masło i sól. Zagniatam mikserem, aż powstanie kruszonka. Dodaję odrobinę zimnej wody i ponownie zagniatam do uzyskania jednolitego ciasta. Tworzę kulę, którą rozpłaszczam, zawijam w folię i wkładam do lodówki na godzinę.
2. Cukinię i ser kozi kroję w cienkie plasterki.
3. Po godzinie ciasto wyjmuję z lodówki i rozwałkowuje na okrąg o średnicy około 35 cm. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Na cieście układam cukinię, zostawiając 2 cm wolnego ciasta z brzegu. Pomiędzy cukinię wkładam ser. Całość przyprawiam tymiankiem, solą i pieprzem. Wierzch tarty smaruję roztopionym masłem z miodem.
5. Brzegi ciasta zawijam na nadzienie.
6. Blaszkę wkładam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piekę około 35 minut.
7. Po upieczeniu dekoruję rukolą.

19 czerwca 2016

Ciasto z truskawkami i migdałami

Sezon na truskawki w pełni, także nie czekajcie długo i wypróbujcie ten przepis. Ten placek robi się błyskawicznie. Jeszcze szybciej znika z talerzy... Maślane ciasto z mąki orkiszowej i mielonych migdałów z zatopionymi w środku truskawkami smakuje wspaniale. Jest tak dobre, że połowa blaszki zniknęła już podczas degustacji domowników, którzy już dopytują o powtórkę.

Polecam również doskonałą drożdżówkę z truskawkami (przepis) i domowe bułeczki drożdżowe z truskawkami (przepis). Więcej pomysłów na wykorzystanie truskawek znajdziecie tutaj



składniki
- 400 g truskawek
- 100 g mielonych migdałów
- 175 g masła
- 150 g brązowego cukru (lub ksylitolu)
- 150 g mąki (u mnie orkiszowa)
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka roślinnego (u mnie sojowe waniliowe)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bez fosforanów
- garść płatków migdałowych
- bułka tarta do obsypania tortownicy

przygotowanie
1. Truskawki myję, pozbawiam szypułek i osuszam ręcznikiem papierowym.
2. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C.
3. Tortownicę o średnicy 23 cm smaruję masłem i wysypuję bułką tartą.
4. W mikserze ucieram masło z cukrem na gładką masę.
5. Dodaję jajka, przesianą przez sito mąkę, mielone migdały, mleko waniliowe, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszam.
6. Masę wykładam do tortownicy i rozprowadzam równo za pomocą zwilżonej łyżki. W ciasto wciskam delikatnie truskawki. Całość posypuję płatkami migdałowymi.
7. Piekę przez godzinę.
8. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.

16 czerwca 2016

Orzeźwiający kompot z jabłek i rabarbaru

Kompot z jabłek i rabarbaru z tego przepisu najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Polecam użyć twardych i słodkich jabłek oraz jędrnych gałązek rabarbaru. Nie jest on bardzo słodki, ale dzięki temu  upalne dni wspaniale orzeźwia i gasi pragnienie. Na zdrowie!


składniki
- 12 gałązek rabarbaru
- 4 duże jabłka
- 4 łyżki cukru
- 3 litry wody

przygotowanie
1. Rabarbar myję , obieram i kroję na mniejsze kawałki (około 2 cm).
2. Podobnie postępuję z jabłkami - myję, obieram i kroję na osiem części. Usuwam gniazda nasienne.
3. Do garnka wsypuję cukier i podgrzewam go na niewielkim ogniu. Gdy zacznie się topić, dodaję rabarbar. Gdy puści sok, dodaję jabłka. 
4. Owoce zalewam zimną wodą i gotuję na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
5. Ugotowany kompot przecedzam przez sito. Po ostudzeniu wkładam do lodówki i podaję dobrze schłodzony.

7 czerwca 2016

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym

Uwielbiam szparagi i co roku żałuję, że sezon na nie jest taki krótki. Mam dla Was bardzo szybki przepis na pyszny makaron z ich udziałem. Charakteru daniu nadają ostry ser cheddar i suszone pomidory. Całość pokryta gęstym śmietanowym sosem smakuje doskonale. Cóż, jak większość potraw ze słodką śmietanką ;) Nie jest to bardzo lekka propozycja, ale już niewielka ilość syci na długo. Smacznego!


składniki
- 250 g makaronu pełnoziarnistego penne
- 15 szparag
- 10 suszonych pomidorów
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g śmietanki 30 %
- 50 g startego na małych oczkach sera cheddar
- 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i świeżo zmielony pieprz

przygotowanie
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą.
2. Masło rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dusimy, aż się zeszkli.
3. Szparagi myjemy i kroimy na 4 części. Główki odstawiamy na bok, a resztę dodajemy na patelnię wraz z pokrojonym w plastry czosnkiem. Smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
4. Po tym czasie wlewamy śmietanę, główki szparag i pokrojone w niewielkie paseczki suszone pomidory. Dusimy przez 2 minuty, po czym dodajemy ugotowany makaron, posiekaną natkę pietruszki, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Posypujemy serem cheddar.
5. Dusimy całość przez kilka minut, aż śmietanka zgęstnieje.

4 czerwca 2016

Chrupiący falafel czyli smażone kulki z ciecierzycy

Falafel to bardzo popularna w krajach arabskich potrawa zrobiona z ciecierzycy. Bardzo często można ją spotkać jako alternatywę mięsa w picie czy kebabie. Do przygotowania kulek z ciecierzycy należy użyć surowych ziaren, wcześniej namoczonych w zimnej wodzie przez całą noc. W kwestii kuchni arabskiej ufam przepisom Yotama Ottolenghi i sięgam do jego książek. Falafel doprawiłam ciut mocniej niż w oryginalnym przepisie, lecz proces przygotowania pochodzi od samego mistrza. Jeśli nie posiadacie maszynki do mielenia, możecie spróbować zmielić masę w blenderze. Uważajcie, aby nie była zbyt gładka i wykorzystajcie funkcję pulsacyjną. Usmażone kulki polecam podać w picie lub tortilli ze świeżymi warzywami i sosem np. z tahini (przepis znajdziecie na samym dole).


na podstawie przepisu Y. Ottolenghi z książki "Jerozolima"

składniki
- 250 g suszonej ciecierzycy
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku

przyprawy
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki drobno posiekanej kolendry
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
(używam naturalnego proszku z kamieniem winnym)
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia np. z pestek winogron
- ziarna sezamu do posypania kulek

przygotowanie
1. Ciecierzycę wsypuję do dużej miski i zalewam zimną wodą. Odstawiam do namoczenia na całą noc.
2. Następnego dnia płuczę ciecierzycę na sitku.
3. Ciecierzycę mielę w maszynce do mielenia. Najpierw połowę, następnie cebulę i resztę ciecierzycy.
4. Dodaję przepuszczony przez praskę czosnek, przyprawy, proszek do pieczenia i 3 łyżki wody. Całość mieszam i odstawiam do lodówki na 30 minut.
5. Nabieram po łyżce masy i przygotowuję małe, lekko spłaszczone kulki. Każdą kulkę posypuję sezamem.
6. Falafle smażę na rozgrzanym oleju przez około 2-3 minuty lub do chwili, aż ładnie zbrązowieją.
7. Usmażone kulki układam na ręczniku papierowym i podaję jeszcze ciepłe.

składniki na sos z pasty tahini
przepis z bloga Jadłonomia
- 2 łyżki tahiny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 – 4 łyżki wody
- pół małego ząbka czosnku
- sól i świeżo mielony czarny pieprz

przygotowanie
Do miski wlewamy tahini, drobno posiekany czosnek i sok z cytryny. Mieszamy i stopniowo dolewamy wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.

Printfriendly