21 kwietnia 2016

Ciasto buraczane z polewą czekoladową

Pieczone buraki smakują wspaniale. Znacznie lepiej od gotowanych. Zwykle piekę na raz więcej bulw zawiniętych w folię aluminiową. Aby się upiekły potrzebują zwykle godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W ubiegłą sobotę upiekłam buraki z myślą o zupie krem i jakiejś sałatce. Plan uległ zmianie, gdy wszyscy domownicy zamarzyli o dobrym deserze. Szczególnie, że nasz nastrój nie był najlepszy i wymagał poprawy za pomocą czekolady :) Staram się w naszych posiłkach przemycać jak najwięcej zdrowych składników i chętnie sięgam zdrowsze wersje słodkości. Ciasto jest wegańskie, także składa się wyłącznie z roślinnych składników. Aż trudno uwierzyć, że takie cudo powstało bez użycia jajek czy mleka krowiego i jeszcze z dodatkiem buraka. Najlepszą rekomendacją niech będzie fakt, że gdy tylko skończyła się pierwsza blaszka w piekarniku piekło się drugie ciasto. Smak buraków jest praktycznie niewyczuwalny, za to wspaniale podkreślają smak czekolady i czynią ciasto wilgotnym. Doskonałe ciasto czekoladowe z cukinią (przepis) zyskało silną konkurencję :)


przepis z książki "Jadłonomia" M. Dymek

składniki
- 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki puree z buraka (z 1 średniego buraka upieczonego w folii)
- 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mąki orkiszowej (typ 700)
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

polewa czekoladowa
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- garść orzechów włoskich

przygotowanie
1. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
2. Do dużej miski wlewam szklankę mleka migdałowego i dodaję łyżkę octu jabłkowego.
3. Siemię zalewam ciepłą wodą i odstawiam na 3 minuty.
4. W mniejszej misce mieszam przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól.
5. Spęczniałe siemię wrzucam do mleka z octem. Dodaję puree z buraka, cukier, olej z pestek winogron, ekstrakt waniliowy i miksuje za pomocą miksera.
6. Do mokrych składników dodaję powoli suche i mieszam delikatnie łyżką na gładką masę.
7. Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 40-45 minut.
8. W międzyczasie podgrzewam w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i mleczko kokosowe. Rozpuszczone składniki odstawiam, a ciasto polewam dopiero po ostudzeniu. Posypuję posiekanymi orzechami.

1 komentarz:

  1. Buraków bardzo nie lubię, ale może tu by mi podpasowały? Wygląda bosko :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly