28 kwietnia 2015

Razowe spaghetti w śródziemnomorskim stylu

Cała moja rodzina uwielbia makarony. Makaronowe dania znikają z talerzy w kilka minut, a z ust domowników padają pytania o dokładkę.

Staram się, aby w naszej kuchni dominowały produkty pełnoziarniste. Zawierają mnóstwo błonnika, witamin i minerałów. Wybór artykułów z pełnego ziarna stale się poszerza i już nie trzeba ich szukać na drugim końcu miasta. Dziś przetestowaliśmy razowy makaron rodzimej firmy - Makarony Polskie. Nie odbiega smakiem od oczyszczonych odpowiedników, a z pewnością taki wybór korzystnie wpłynie na nasze zdrowie. Inspiracją do powstania dania były południowe klimaty, które uwielbiam. Pachnące pomidory, czarne oliwki i aromatyczne przyprawy sprawią, że poczujecie klimat śródziemnomorskich wakacji.

składniki
- 250 g razowego makaronu spaghetti
- 6 średnich, pachnących pomidorów
- 2 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- 20 czarnych oliwek
- 100 g sera camembert
- 15 listków bazylii
- 5 listków mięty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- parmezan do posypania

przygotowanie
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
2. Pomidory nacinamy na krzyż i zanurzamy we wrzącej wodzie na 4-5 minut. Zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę.
3. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i smażymy na 1 łyżce oliwy z oliwek, aż składniki się lekko zarumienią.
4. Dodajemy pokrojone pomidory, liście bazylii i mięty.
5. Czarne oliwki kroimy w plasterki i dodajemy do duszących się pomidorów.
6. Na tarce o grubych oczkach ucieramy camembert i przekładamy do sosu.
7. Gdy ser się zacznie rozpuszczać w pomidorowym sosie, dodajemy makaron, łyżkę oliwy, sól i pieprz.
8. Całość mieszamy i podgrzewamy chwilę, aż składniki się połączą.
9. Podajemy z listkami bazylii i odrobiną parmezanu.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Printfriendly