29 października 2017

Wegańskie kotlety z cukinii (pieczone) i "sojonez"

Uwielbiam wszelkie rodzaju wegańskie kotlety. Wykorzystuje różne kasze, strączki i warzywa, mieszam składniki, po czym piekę w piekarniku. Zwykle od razu przygotowuję większą porcję i część zamrażam, aby w tygodniu mieć zawsze szybki obiad w zasięgu ręki. Takie kotlety, pieczone warzywa, surówki i jakiś pyszny sos to gwarancja zadowolenia moich domowników. Podaję z "sojonezem" z "recyclingu". Najbardziej smakują mi suszone pomidory z dodatkiem żurawiny i takie właśnie najczęściej kupuję. Po wykorzystaniu pomidorów zostaje olej i trochę żurawiny na dnie. Wykorzystuję te resztki do pieczonych ziemniaków lub do poniższego majonezu sojowego. Nic się nie marnuje! Gorąco polecam!



składniki
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 mała marchewka
- 1 mała cukinia (ze skórą, lecz pobawiona miękkiego miąższu)
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 czubate łyżki mąki z ciecierzycy
- 3 łyżki otrębów (np. żytnich)
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 jajko lniane *
- przyprawy: 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sól i pieprz
- bułka tarta lub otręby do panierowania

przygotowanie
1. Przygotowuję warzywa: marchew i cukinię trę na grubych oczkach (marchew wkładam do rondelka, a cukinię do większej miski i posypuję solidną szczyptą soli), a cebulę i czosnek kroję w drobną kosteczkę.
2. Kaszę przekładam na sitko i przepłukuję zimną wodą, następnie zalewam wrzątkiem i ponownie przelewam zimną wodą. Tak przygotowaną kaszę przekładam do rondelka, w którym jest marchewka i zalewam szklanką bulionu warzywnego (ewentualnie wrzątku). Gotuję pod przykryciem, na małym ogniu, przez 15 minut (kasza powinna w tym czasie wchłonąć cały płyn - bardzo ważne). Odstawiam na 10 minut, nie zdejmując pokrywki, po czym studzę.
3. Odciskamy z cukinii powstały płyn (bardzo dokładnie) i mieszamy z ostudzoną kaszą. Dodaję również cebulę, czosnek, przyprawy, olej, mąkę i otręby. Masę dokładnie wyrabiam i odstawiam na 10 minut, aby zgęstniała. 
4. Masę dzielę w misce na 8 części i z każdej formuje kotlet. Obtaczam w bułce tartej (lub w otrębach) i układam na papierze do pieczenia.
5. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 ℃ (góra-dół) przez 20 minut. Delikatnie przewracam na drugą stronę i dopiekam w 180 ℃ (termoobieg). Kotlety nadają się również do smażenia.

Majonez z mleka sojowego czyli wegański majonez z suszonymi pomidorami i żurawiną

składniki
- 1/2 szklanki mleka sojowego (niesłodzonego)
- 1/2 szklanki oleju ze słoika po suszonych pomidorach
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 suszone pomidory i łyżka żurawiny z zalewy po suszonych pomidorach
- sól himalajska, biały pieprz

przygotowanie
1. Mleko sojowe i ocet jabłkowy wlewam do wysokiego naczynia i miksuję blenderem, aż się spieni (około 2 minut).
2. Po tym czasie dodaję płatki drożdżowe, musztardę, szczyptę soli i pierzu i zaczynam ponownie miksować. Nie przerywając małym strumieniem wlewam olej. Jeśli chcę uzyskać jeszcze gęstszy sos dodaję trochę więcej oleju. Gdy majonez zgęstnieje, dodaję suszone pomidory i blenduję do uzyskania jednolitego sosu.

* 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody - mieszam i odstawiam do zgęstnienia na kilka minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly