4 kwietnia 2015

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Święta bez sałatki jarzynowej? Niemożliwe. Rzadko robimy ją z innej okazji. Z sałatką jarzynową jest jak z bigosem. W każdym domu smakuje inaczej.

Niektórzy dodają groszek, inni kukurydzę, a czasem można znaleźć w niej oba składniki. Można spotkać sałatkę z porem lub cebulą, a także z dodatkiem jabłka. Jednak w żadnej nie może zabraknąć marchewki, pietruszki, ziemniaków, jajek i ogórków konserwowych/kiszonych. Tej sałatki nie może zabraknąć na świątecznym stole :)


składniki
- 10 średnich ziemniaków
- 8 średnich marchewek
- 2 pietruszki
- 1 mały por, tylko biała część
- puszka kukurydzy
- 6 ogórków konserwowych
- 4 jajka
- natka pietruszki
- 6 łyżek majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz

przygotowanie
1. Marchewkę i pietruszkę dokładnie myjemy i gotujemy ze skórką do miękkości.
2. Osobno gotujemy ziemniaki w mundurkach.
3. Jajka gotujemy na twardo.
4. Gdy warzywa ostygnął, obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę.
5. Do miski z pokrojonymi warzywami dodajemy puszkę kukurydzy i pokrojone w kostkę ogórki, pora i jajka.
6. Majonez mieszamy z musztardą i przekładamy do miski z pozostałymi składnikami.
7. Całość przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
8. Sałatkę przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie składniki się przegryzą.

3 komentarze:

  1. Zgadzam się, bez jarzynowej nie ma ani Wielkanocy ani Bożego Narodzenia. U mnie trochę inna, muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co rodzina to inny smak tradycyjnej jarzynowej. Każda z tych samych składników i każda wyjątkowa. Uwielbiam ją za to :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly