5 czerwca 2017

Otulająca owsianka, recenzja książki "Smak zdrowia" i KONKURS

Książki, nie tylko kulinarne, sprawiają mi niezwykłą radość. Te kucharskie zaczęłam kolekcjonować, gdy gotowanie nie było jeszcze aż tak "modne". Dziś na rynku wydawniczym roi się od książek o tej tematyce, lecz staram się wybierać tylko prawdziwe perełki. Szukam wyjątkowych, estetycznie wydanych, o ciekawej i wartościowej dla mnie treści oraz praktycznym zastosowaniu. Lubię gdy książki kulinarne żyją razem ze mną, nie kurzą się na półce tylko są gotowe do użycia w kuchni podczas gotowania czy też blisko łóżka, gdy wieczorami szukam inspiracji (wtedy też w ruch idą kolorowe znaczniki opatrzone moimi komentarzami). 

Gdy dowiedziałam się o tym, że pojawi się kolejna książka z serii "smaków" Agnieszki Maciąg, wiedziałam, że trafi do mojej biblioteczki. "Smak zdrowia" to ciąg dalszy doświadczeń i wiedzy o zdrowym trybie życia autorki. Temat zdrowia poruszony jest nie tylko jako dobre samopoczucie czy też brak choroby, a w sposób holistyczny. Oprócz tego co trafia na nasz talerz, Agnieszka przekonuje nas, że warto zadbać o odpowiednią ilość snu, nawodnienie organizmu, ruch i równowagę emocjonalną. Wszystkie te czynniki są niezwykle ważne, aby mieć zapał i chęć do życia. Również poruszona jest kwestia wygodnego ubioru, jak i naturalnych kosmetyków.

Oczywiście jak przystało na książkę kulinarną znajdziemy w niej również ponad 100 sprawdzonych przepisów m. in. na zdrowe śniadania dodające energii na cały dzień, sałatki, kiszonki, zupy, obiady, słodkości tylko z wartościowych składników i naturalne lekarstwa. Przepisy nie są skomplikowane, opierają się na zdrowych produktach, które w większości są łatwo dostępne. Jako wielka miłośniczka zdrowego odżywiania wraz z tą książką zyskałam kopalnie nowych pomysłów. Szczególnie ucieszył mnie dział z uzdrawiającymi miksturami, kiszonkami i gotowaniu na parze, które w wydaniu Agnieszki nie ma nic wspólnego z nudnym i mdłym jedzeniem. 

"Smak zdrowia" to lektura niezwykle inspirująca, pełna miłości, ciepła i optymizmu. Zawiera mnóstwo pięknych zdjęć, jest estetycznie wydana, a twarda oprawa sprawi, że z pewnością będzie długo Wam dobrze służyć. Czytając kolejną książkę Agnieszki, nie mogę oprzeć się wrażeniu, że jest mi niezwykle bliska. To z pewnością za sprawą podobnego spojrzenia na zdrowie, kulinarny smak i tego, że od lat jest obecna w naszym domu. Wam również polecam zaprosić ją do swojej kuchni i życia. Z pewnością będzie to z korzyścią dla zdrowia. Jeżeli posiadacie już którąś z pozostałych książek z serii „smaków” ta też sprawi Wam sporo radości. Ostrzegam też nowych czytelników, zawczasu zróbcie miejsce w biblioteczce na całą kolekcje, w której znajdziecie również mnóstwo ciekawych przepisów na zdrowe posiłki i sporą garść praktycznych rad. Zachęcam również do odwiedzenia bloga www.agnieszkamaciag.pl, gdzie znajdziecie sporo ciekawych artykułów i przepisów.

"Smak zdrowia" Agnieszka Maciąg
Wydawnictwo Otwarte
oprawa twarda
stron: 352
cena z okładki 49,90 zł


Teoria teorią a jak to wygląda w praktyce przekonacie się z przepisu na pyszną owsiankę z książki "Smak zdrowia".




Kojąca i otulająca, dobrze ugotowana owsianka


składniki
- 12 łyżek płatków owsianych (górskich, najlepiej ekologicznych)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- przyprawy: pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki kardamonu, szczypta soli
- 2-3 cm startego korzenia imbiru
- wrząca woda lub mleko roślinne (np. migdałowe)
- odrobina płynnego miodu (np. akacjowego) lub melasa z buraków
- dodatki: świeże lub/i suszone owoce, prażone pestki, orzechy

przygotowanie
1. Na dnie garnuszka rozpuszczam olej kokosowy i dodaję cynamon oraz kardamon.
2. Gdy czuję ich aromat, dodaję starty imbir, płatki owsiane i szczyptę soli.
3. Dokładnie mieszam i zalewam wodą (lub mlekiem roślinnym) taką ilością wody, aby przykrywała płatki na mniej więcej 3-4 centymetry.
4. Ponownie mieszam, a gdy woda zacznie wrzeć zmniejszam grzanie do minimum.
5. Owsiankę gotuję przez 30 minut. W razie potrzeby dolewam mleka/wody.
6. Przed podaniem dodaję owoce, pestki lub orzechy i polewam słodem.




konkurs


Coraz częściej wprowadzamy w życie zdrowe posiłki, lecz każdy czasem ma ochotę na coś słodkiego. Napiszcie swój sprawdzony przepis na zdrową, wartościową, słodką przekąskę. Wybiorę najbardziej kreatywny, ciekawy przepis i narodzę autora książką "Smak życia" Agnieszki Maciąg. 


Konkurs trwa od teraz do 09.06.2017 r. do 23:59. Wyniki ogłoszę pod tym postem 10.06.2017 r. Czekam na Wasze zgłoszenia, które należy wysłać na adres e-mail niebonajezykach@gmail.com Ze zwycięzcą skontaktuję się mailowo i poproszę o wysłanie adresu do wysyłki (na terenie Polski). Należy go wysłać najpóźniej w ciągu 7 dni od wygranej.

Powodzenia!

2 komentarze:

  1. jestem bardzo ciekawa też książki dlatego tez mail z odpowiedzią w konkursie już pofrunął! miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za wszystkie zgłoszenia. Miałam bardzo trudny wybór. Najbardziej zaintrygowało mnie ciasto z ciecierzycy, które nadesłała Ola. Zrobiłam je dziś w swojej kuchni. Proste, zdrowe i pyszne :) Gratuluję wygranej :)!!!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly