9 sierpnia 2016

Tarta z zielonych warzyw i sera owczego

Follow my blog with Bloglovin
Mam wielką słabość do tart. Zarówno tych wytrawnych, jak i na słodko. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na ten pyszny wypiek. Kawałek kruchego ciasta wypełniony nadzieniem, to bardzo popularna przekąska w prawie każdym francuskim bistro. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wytrawne tarty pochodzą z północno-wschodniej Francji i występują pod nazwą quiche (czyt. kisz). Składnikiem wiążącym nadzienie jest mieszanka jajek, śmietany i przypraw. Dzisiejsza tarta, a właściwie quiche wypełniona jest zielonymi warzywami i solankowym serem owczym. Przygotowałam ją na letni piknik w parku. Smakowała wspaniale, także zachęcam do wypróbowania przepisu.


składniki
ciasto na tartę
- 200 g mąki pszennej 
(użyłam bio mąki z rolnictwa ekologicznego typ 550)
- 100 g masła
- 3-4 łyżki zimnej wody
- pół łyżeczki soli

nadzienie
- 1 zielona papryka
- 1 cukinia
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 150 g sera solankowego sera owczego
- solidna szczypta tymianku
- solidna szczypta oregano
- łyżka masła
- łyżeczka cukru
- 200 ml śmietanki 30 %
- 2 jajka
- świeżo zmielona sól i pieprz
- olej z pestek winogron do wysmarowania blaszki

przygotowanie
1. Mąkę przesiewam do misy miksera. Dodaję pokrojone zimne masło, sól i wodę. Za pomocą mieszadła zagniatam ciasto tartę. Zawijam w woreczek i odstawiam na 30 minut do lodówki.
2. W międzyczasie kroję na bardzo cienkie plastry cukinię, paprykę i cebulę.
3. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła, dodaję cebulę i cukier, a następnie duszę przez pięć minut, aż się zeszkli.
4. Dodaję drobno posiekane ząbki czosnku, cukinię i paprykę. 
5. Przyprawiam tymiankiem, oregano, solą i pieprzem.
6. Warzywa smażę przez około 10 minut. Odstawiam do przestudzenia.
7. Naczynie do tarty o średnicy 24 cm smaruję cienko olejem z pestek winogron.
8. Ciasto rozwałkowuję i za pomocą wałka przekładam do foremki na tartę. Nakłuwam widelcem, przykrywam folią aluminiową i obciążam fasolą, aby się nie wybrzuszyło. Piekę w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie zdejmuję folię z obciążeniem i dopiekam ciasto przez kolejne 5 minut. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
9. Do miski wybijam jajka, dodaję śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Mieszam dokładnie.
10. Na dno tarty wykładam uduszone warzywa, kruszkę owczy ser i zalewam masą jajeczną.
11. Tartę wstawiam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piekę przez 35 minut.
12. Podaję na ciepło lub na zimno. W obu wersjach smakuje doskonale.

7 sierpnia 2016

Sałatka z serem halloumi, karmelizowaną gruszką i orzechami włoskimi

Sałatka jest moim zdaniem dobrym pomysłem na wieczorny posiłek. Szczególnie, że możliwości są praktycznie nieograniczone i ciężko się nimi znudzić. Moje sałatki bazują na świeżej zieleninie - sałata lodowa, rukola, roszponka, szpinak lub mieszanka różnych sałat. Następnie wybieram świeże warzywa czy też owoce, które mam pod ręką. Kolejnym krokiem jest dodanie sera (zwykle owczy lub kozi), jajka lub kawałka dobrej jakości mięsa (zazwyczaj ryba lub znacznie rzadziej drób). Całość posypuję podprażonymi nasionami i polewam dressingiem. Dziś przygotowałam pyszną sałatkę z grillowanym serem halloumi, karmelizowaną gruszką i prażonymi orzechami włoskimi. Uwielbiam takie lekkie, smaczne  i wartościowe posiłki.


składniki na dwie porcje
- 4 solidne garści rukoli
- 1 gruszka
- 200 g sera halloumi
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz

przygotowanie
1. Rukolę myję i odwirowuję w suszarce do sałat.
2. Gruszkę obieram, kroję na osiem cząstek i wycinam gniazda nasienne.
3. Na rozgrzanej, suchej patelni prażę orzechy, które następnie siekam na mniejsze kawałki.
4. Na tej samej patelni rozpuszczam masło i układam gruszkę. Smażę krótko z obu stron, tak aby się nie rozpadła. Polewam łyżką miodu i jeszcze chwilę trzymam na ogniu. Odstawiam do przestudzenia.
5. Ser halloumi kroję w plastry i grilluję na patelni grillowej.
6. Na talerzach układam rukolę, gruszkę i ser halloumi. 
7. Z pozostałego na patelni miodu i masła robię dressing. Dodaję sok z cytryny, przyprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.
8. Sałatkę polewam dressingiem i posypuję orzechami włoskimi.

Printfriendly