3 września 2016

Sałatka z pieczonym kurczakiem, serem kozim i winogronami

Niedawno po raz drugi zostałam mamą i czas na gotowanie skurczył się do minimum. Zdrowe i treściwe sałatki szybko stały się alternatywą ciepłego obiadu. Do dzisiejszej sałatki wykorzystałam upieczoną poprzedniego dnia pierś z kurczaka, słodkie winogrona, żółte i czerwone pomidorki koktajlowe oraz pleśniowy ser kozi. Wszystko to ułożyłam na świeżym szpinaku i polałam miodowo-musztardowym dressingiem. Taką sałatkę można zabrać na spacer z dzieckiem i cieszyć się z ostatnich letnich dni. Udanego weekendu!


składniki na jedną porcję
- 2 spore garści świeżego szpinaku
- 80 g upieczonej wcześniej piersi z kurczaka
- 6 plastrów pleśniowego sera koziego
- 8 pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych)
- kilka sztuk czerwonych winogron

dressing
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz

przygotowanie
1. Szpinak myję, osuszam i przekładam na talerz.
2. Na szpinaku układam pokrojoną na mniejsze kawałki pierś z kurczaka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i winogrona oraz plastry sera koziego.
3. Składniki na dressing mieszam dokładnie i polewam nim sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly